Jak během přestavení současné podoby projektu několikrát zaznělo, tak se nejedná o finální podobu parku. Vítězný návrh mezinárodní krajinářsko-architektonické soutěže už nyní prošel řadou úprav na základě připomínek a sbírání podnětů k podobě parku nadále pokračuje.

„Cíl je, aby na tomto území vzniklo něco, co v našich krajinách nemá moc obdoby. Příměstský park,“ sdělil Marek Zděradička, zástupce ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) pro odbornou činnost. Zároveň zdůraznil, že by se nemělo jednat o park typu Stromovky. Architektka Jana Moravcová z architektonického studia NORMA představila současnou podobu návrhu, nejdůležitější aspekty a některé konkrétní projekty.

Ochrana přírody

Projekt by měl respektovat přirozený vývoj v krajině. „Teď je velká část monokulturní a bez rozmanitosti,“ uvedla Moravcová. „My bychom to chtěli transformovat na principech regenerativního zemědělství na ekologické hospodaření s lokální charakteristikou,“ doplnila vizi projektu.

Park Soutok by po jeho dokončení mělo navštěvovat odhadem 1 milion lidí za rok a měl by na to být připraven. „Chceme být na to připraveni a tu návštěvnost řídit, aby se to území nepřehlcovalo, aby stále bylo příjemné pro místní obyvatele,“ sdělila Moravcová. Zároveň uvedla, že projekt parku pracuje s tím, že návštěvníci budou trávit nejvíce času v části blíže k městu, kde budou i prvky zajímavé pro návštěvníky. Směrem „ven z města“ by mohla návštěvnost slábnout.

Řeka a voda

Projekt počítá i s revitalizací břehů, které byly v minulosti uměle zpevněny, takovým způsobem, aby se řeka mohla chovat jako kdysi, aniž by představovala nebezpečí. Počítá se i s prvky, které by měly ochránit obytné oblasti před povodněmi, případně poskytnou místním více času na případnou evakuaci.

Jahodárna

Jedním z projektů, se kterým se v rámci parku počítá je obnovení bývalé jahodárny u Radotínské lávky, kde by mělo vzniknout bistro. Na místě, kde se v současnosti pěstuje řepka, by se měly pěstovat jahody. Z nich by se měla vyrábět zmrzlina, která se bude v bistru prodávat. Kousek od lávky by měla vzniknout i venkovní učebna pro děti.

Sportovní trasy

Pro lepší dostupnost bez nutnosti jízdy automobilem by měly vzniknout dvě autobusové zastávky přímo v parku. Dále se počítá s vytvořením běžeckých tras o různých délkách, bruslařské dráhy nebo trasy pro koně. Zároveň by se měl klást důraz na co nejpřírodnější charakter stezek. Neměly by se přidávat nové asfaltové nebo jiné nepropustné povrchy. Veškeré nové povrchy by měly být propustné.

Oblast by měla být přístupnější i pro cyklisty. Vzniknout by měly nové cyklostezky, zároveň některá místa zůstanou přístupná pouze pro pěší, aby měla zvířata klid. U vstupu do parku v Černošicích by měla navíc vzniknout hlídaná úschovna kol u vlakové zastávky, aby lidé mohli pokračovat vlakem dále do Prahy.

Co bude dál?

Projekt parku Soutok se nachází „uprostřed“, kdy se sbírají návrhy a podněty. V nejbližších týdnech by se mělo rozhodnout, zda návrh projde povodňovým modelem. Zhruba v březnu příštího roku by se mělo celé téma uzavřít a předložit Radě hl. m. Prahy k posouzení. Následně bude rozhodnuto o dalších krocích naplňování projektu příměstského parku.

Fotogalerie
8 fotografií