Koncem dubna představil Institut plánování a rozvoje (IPR) výsledky krajinářsko-urbanistické soutěže, která se postará o proměnu území o rozloze 1300 hektarů, což je pro představu téměř 300 Václavských náměstí vedle sebe. Vzniknout by tak měl, co se rozlohy týče, největší park v Praze.

Porota na vítězném návrhu ocenila především, že oživuje v krajině to, co bylo v minulosti zanedbáváno. Tedy především respekt k rozmanitému území naplavenin, které by měly zadržovat co nejvíc vody a chránit okolní pražské čtvrti před povodněmi.

Stadiony, sjezdovka i okruh

Jenže součástí řešeného území jsou i soukromé pozemky podnikatele Pavla Tykače, na kterých by v budoucnu mohl vyrůst sportovní areál Lahovice. NA což řada Pražanů už dlouhodobě poukazuje. Tento sportovní areál by zahrnoval celoročně provozovanou krytou sjezdovku, dva stadiony, hotel a běžkařský okruh. Aby mohl areál vzniknout, je třeba však změna územního plánu.

Arnika sepsala petici

Proti této vizi rezolutně vystoupila nezisková organizace Arnika, která projekt i vzhledem ke klimatickým změnám považuje za nezodpovědný a sepsala proti němu petici. „Projekt není v souladu s klimatickými závazky hl. m. Prahy. Praha se zavázala do roku 2030 snížit emise minimálně o 45% oproti stavu roku 2010 a do roku 2050 dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality – to je faktické snížení emisí o 4,8 mil. tun CO2 do roku 2030 - při takovém závazku je nekoncepční stavět vysoce energeticky náročné stavby, které nespadají do nezbytné infrastruktury,“ stojí mimo jiné v odůvodnění, proč Arnika považuje projekt minimálně za nezodpovědný.

Projekt schválený není

Vyzývá proto zastupitele a radní, aby změnu územního plánu nepodpořili. Jako jako kdyby obrátili několik stránek najednou. Magistrát shodně s IPRem upozorňují, že v tuto chvíli není hotový žádný konkrétní projekt na stavbu zmiňovaného parku Soutok a součástí krajinářsko-urbanistické soutěže rozhodně nebylo řešení sportovního areálu.

„Studie na území Soutoku je ve fázi návrhu vzešlého z krajinářsko- urbanistické soutěže, který byl představen veřejnosti a městským částem i vlastníkům. To znamená, že všichni aktéři mohou nyní uplatňovat své připomínky. Nikdo ale do země nekope, nic se nestaví, nic není ani schváleno,“ upozorňuje mluvčí IPRu Marek Vácha.

Sjezdovka nebyla a není součástí zadání soutěže, které je od začátku celého procesu veřejně dostupné. Vítězové jen zodpovědně do návrhu doplnili navazující projekty v širších vztazích, protože Soutok je právě o koordinaci záměrů v území,“ doplnil Vácha s tím, že nicméně ani IPR nepovažuje stavbu sjezdovky za šťastný nápad.

„O změně územního plánu pro realizaci projektu sjezdovky však nebylo dosud rozhodnuto a je závislá na rozhodnutí Zastupitelstva hl. m. Prahy. Proces změny je natolik transparentní a několikrát projednávaný (včetně státní správy), že jejím základním smyslem není povolit, ale především prověřit její smysluplnost,“ uzavřel Vácha.

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Radan Huth Jiří Chábera

Fotogalerie
29 fotografií