Nejběžnější lidská potřeba – odskočit si na toaletu - může být v hlavním městě docela oříšek. Nejenže síť veřejných toalet není nijak hustá, navíc navštívit podobné zařízení je často jen pro otrlé. Zápach linoucí se několik metrů kolem, rozbité zařízení nebo toalety zcela zavřené není nic, na co by Pražané nebyli bohužel zvyklí. Toalety navíc často nebývají bezbariérové, a tak pro vozíčkáře nebo lidi se sníženou mobilitou, může být nutnost odskočit si skoro noční můra.

Neveselý stav pražských toalet potvrdil i průzkum britské společnosti Showers to You, která srovnávala více než tisícovku veřejných toalet po celé Evropě. „Analyzovali jsme více než osm tisíc recenzí na Google Maps a porovnávali počet negativních recenzí na veřejné toalety v každém městě s tím, kolikrát byla použita synonyma slova špinavé,“ uvedla britská společnost. Negativní recenze porovnala mezi jednotlivými evropskými městy a následně sestavila žebříček.

Pražské záchodky se tak umístily na nelichotivém místě a staly se osmými nešpinavějšími záchodky Evropy. „Praha se potýká s problémy s čistotou veřejných toalet,“ uvádí průzkum. Zdejší toalety mají průměrné hodnocení 3,24, společnost na základě dalších kritérií  hlavnímu městu udělila skóre 5,6 z 10. A zatímco slovenská Bratislava skončila ještě o stupínek níž, polská Varšava obsadila velmi nelichotivé páté místo s celkovým skóre 4,97.

Postupná rekonstrukce

Průzkum probíhal i v minulých letech a bohužel se umístění příliš nemění. Nejvíce veřejných toalet se v Praze nachází v metru, kde jich je celkem 64, z toho 17 ve vestibulech na trase A, 27 na trase B a 20 na trase C. Od roku 2014 dopravní podnik záchodky rekonstruuje. Většina z nich je v současné době už nových nebo po celkové rekonstrukci a modernizaci, veškeré toalety plánuje dopravní podnik zrekonstruovat do konce roku 2026.

Špatná dostupnost

S lepší orientací po veřejných záchodkách může pomoct i aplikace WC kompas, kterou vyvinula organizace Pacienti IBD, která pomáhá lidem trpícím idiopatickými střevními záněty - Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. S nedostatkem veřejných toalet bojují i některé městské části. Třeba Praha 3 a Praha 7 spolupracuje v tomto směru s restauratéry, kteří mají prostory pronajaté od radnice. Tito provozovatelé po dohodě s radnicí vpouští veřejnost na svoje toalety zdarma a od městských částí za to mají různé úlevy, jako třeba slevu na nájmu nebo levnější poplatek za zahrádku.

„Chceme zlepšovat dostupnost záchodů v Praze, a to tak, aby restaurace pouštěly lidi zdarma na záchod,“ řekl už dříve starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). „Pokud jsou záchody placené, tak ho vždycky část lidí nebude využívat a městu se zvýší náklady na úklid okolí. Stejně pak městská část musí někde ty finance vynaložit, buď za úklid toalet nebo prostředí,“ míní.

Video
Video se připravuje ...

Co se děje po spláchnutí toalety bez sklopeného prkénka? youtube/ University of Colorado Boulder

Fotogalerie
61 fotografií