„Chceme dát lidem možnost si ve městě důstojně odskočit, protože to považujeme za základní lidské právo," uvedl místostarosta Ondřej Rut (Zelení). „Zároveň pracujeme i na tom, aby vznikalo více veřejných bezbariérových toalet provozovaných přímo městskou částí a ve vyšší kvalitě než je to v současnosti. Na mnoha místech máme stále jen toi toi“, dodává místostarosta.

"Nouzovka" je síť podniků v Praze 3, kde si můžete zdarma zajít na toaletu. Kromě různých radničních objektů staví především na vůli soukromníků, kteří jsou ochotni veřejnosti takovouto službu poskytnout," doplnil starosta Jiří Ptáček (TOP 09)

Trojka se při vzniku Nouzovky inspirovala především na Praze 7, kde existuje podobná iniciativa SOS WC. Další najdete v Plzni nebo v Brně. „Zapojení se do projektu pro mě byla z lidského hlediska samozřejmost. Pokud hosté poté zůstanou třeba na kávu nebo něco malého, bude to jen příjemný benefit,“ vysvětluje Michal Koksa, majitel Osika Restaurant.

Pro seniory

Projekt je zaměřený zejména na rodiče s dětmi, seniory, těhotné ženy nebo na lidi s nějakým onemocněním. Do projektu se zapojilo dosud 12 soukromých zařízení a 16 objektů patřících městské části. Mezi těmi soukromými jsou například Osika restaurant nebo Kavárna pod korunami stromů. Z veřejných to pak jsou třeba infocentrum městské části.

Do výše popsané sítě se může zapojit jakýkoliv zájemce a podnik. Stačí kontaktovat úřadu prostřednictvím e-mailu nouzovka@praha3.cz nebo se domluvit na telefonním čísle 222 116 264. Zařazené podniky pak jsou již zakresleny do mapy.

Fotogalerie
25 fotografií