Projekt podpory dostupného družstevního bydlení schválilo zastupitelstvo Prahy v prosinci 2020. Město pak hledalo vhodné pozemky a z nich zatím vybralo ty na Praze 5. Nedostatek bytů a vysoká cena trápí město dlouhodobě.

„Praha chce tímto reagovat na dramatickou situaci s bydlením. Ceny bytů zde letí nahoru šestkrát rychleji než příjmy. Družstevní bydlení je tou nejrychlejší cestou, jak můžeme obyvatelům Prahy pomoci získat cenově dostupnější bydlení,“ řekla Marvanová.

Po uzavření memoranda se následující kroky budou týkat především ekonomických a právních aspektů spojených se založením družstva. To znamená například vytvořit detailní záměr projektu, zajistit potřebnou dokumentaci a zpracovat odhad nákladů na stavbu.

Dům na Radlické by měl mít po dokončení v příštích letech hrubou podlažní plochu zhruba 20 000 metrů čtverečních a skládat se bude minimálně ze dvou bloků se samostatnými vchody. Uvnitř bude 221 až 266 bytů a jejich průměrná výměra se má pohybovat od 54 do 65 metrů čtverečních.

Podmínky družstevního bydlení

Pozemky pro družstevní bydlení poskytne město tak, že k nim zřídí družstvům právo stavby. Pozemky nadále v jeho vlastnictví zůstanou. Družstevníci budou za to prostřednictvím družstva ročně odvádět městu příspěvek do fondu rozvoje dostupného bydlení. Po splacení úvěru na výstavbu si družstvo bude moci pozemek za předem stanovených podmínek od města odkoupit. Výsledná úspora nákladů na bydlení pro člena družstva může v součtu dosáhnout 25 až 30 procent ve srovnání s tržními cenami.

Podpora družstevního i spolkového bydlení obecně počítá s tím, že město poskytne svůj pozemek pro stavbu bytového domu prostřednictvím takzvaného práva stavby až na 99 let. Na tom by poté stavěla buď družstva založená magistrátem spolu se soukromým partnerem, nebo zvláštní občanské spolky, inspirované německými tzv. baugruppe. Pozemek v obou případech subjekty od magistrátu koupí až po splacení samotného domu.

Fotogalerie
8 fotografií