Radnice podala proti územnímu rozhodnutí k navýšení budovy takzvané blanketní odvolání bez konkrétních námitek, které může do příští středy ještě doplnit. Téma na jednání otevřeli lídr opoziční Prahy 1 Sobě Pavel Čižinský a jeho kolegyně Valerie Talacková, kteří stavbu Penty dlouhodobě kritizují. „Za mě je to skutečně otázka bazální důvěry občanů v to, že vedení radnice nejde zcela nepokrytě na ruku developerům,“ řekl Čižinský.

Klasnová v diskusi navrhla, aby městská část do už podaného odvolání doplnila žádost o přezkum dvou kladných stanovisek v územním řízení, který by měla na starosti ministerstva kultury v případě toho památkářského a pro místní rozvoj u dokumentu týkajícího se souladu s územně-plánovací dokumentací. „Ta pochybnost tady zkrátka je,“ řekla politička. Radní Ivana Antalová (Piráti) ještě do návrhu usnesení doplnila prověření projektu z pohledu bezbariérovosti.

Předkladatelé si návrhy osvojili, zastupitelstvo však usnesení o jeden hlas neschválilo. Hlasovala pro něj opoziční uskupení Praha 1 Sobě, My, co tady žijeme a dva Piráti, ale nepodpořili jej zastupitelé koaličních ODS, TOP 09, ANO a ani kolega Klasnové z hnutí Rezidenti 1 Martin Motl. Talacková po hlasování řekla, že na příštím jednání navrhne odvolání starostky Terezie Radoměřské (TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

Zlatý plášť Masaryčky byl pro stavitele oříškem. Skládá se ze tří tisíc unikátních modulů Blesk

Dokončení dvou staveb, které jsou součástí velkého projektu Penty na nevyužitém území mezi Masarykovým nádražím a Florencí, ohlásili zástupci developerské firmy na konci října. Budovy mají devět pater. Terasa s kavárnou má být přístupná veřejnosti samostatným výtahem. Proti nástavbě se odvolal Klub Za starou Prahu, podle kterého bude budova po navýšení převyšovat maximální povolenou výšku staveb v pražské památkové rezervaci a magistrátní památkáři správně nezhodnotili její vliv na panorama Prahy.

Podobně se ve středu v tiskové zprávě vyjádřil i Národní památkový ústav. „Dokončená stavba nerespektuje měřítko a výškovou hladinu historické zástavby jádra Prahy. Připravovaná nástavba negativní působení objektu ještě posílí, a to v nejcitlivějším místě, v jeho výškové dominantě,“ uvedl. Památkový odbor pražského magistrátu se podle ústavu vůbec nezabýval vlivem na panorama a obhajoval nástavbu tvrzením, že završí kompozici budovy.

„Kavárnu chtějí Pražané“

Na úterním jednání zastupitelstva Prahy 1 vystoupili i zástupci Penty. Manažer firmy Rudolf Vacek řekl, že záměr vybudovat na terase s výhledem na Prahu veřejně přístupnou kavárnu vychází z konzultací s obyvateli Prahy, které firma uskutečnila v letech 2018 a 2019. Terasa se zelení měla být původně privátní. „Veřejnosti bylo do nějaké míry líto, že nebudou ty primární výhledy sdílené s ní,“ řekl.

„Terasu plánujeme jako vyhlídkovou, neplánujeme tam žádnou hudbu, žádné koncerty, žádné veřejné akce,“ řekl dále manažer a dodal, že otvírací doba bude respektovat dohodu s radnicí. Pokud jde o výšku, nejvyšší kóta povolená v původním povolení s výškou 41,9 metru podle něj přístavbou převýšena nebude. Připustil, že v památkové rezervaci platí výškový limit 40 metrů, přístavby jsou podle něj však posuzovány individuálně a tuto všechny instituce povolily. Vackův kolega Pavel Streblov dodal, že nástavba bude ustupovat a nebude z ulice téměř viditelná. „Ambicí bylo nenarušit siluetu budovy, která už si získala poměrně hodně fanoušků,“ řekl.

Fotogalerie
12 fotografií