Stavba, o které se v Praze v posledních dnech nejvíce mluví? Jednoznačně tzv. Masaryčka, projekt Penty Real Estate. Ta byla v září zkolaudována, zároveň proběhlo i slavnostní otevření. Než mohla tato budova vzniknout, bylo třeba ujít dlouhou a trnitou cestu a najít kompromisní řešení jednak s památkáři, jednak s různými spolky, které proti moderní výstavbě brojily. Nyní by se mohlo zdát, že už je vše „sluncem zalité“ opak je ale pravdou.

Na vyšší ze dvou budov chce Penta na léto připravit letní terasu, kde by měla být zároveň i nějaká forma gastronomického provozu, to ale znamená částečné navýšení devítipatrové budovy. Firma už pro nástavbu získala územní rozhodnutí podmíněné povolením památkářů.

Vlna odporu

To ale dopálilo například opozičního zastupitele Prahy 1 a bývalého starostu Pavla Čižinského (Praha Sobě). „V naprostém utajení a (opět) v rekordním čase získala Penta další významné povolení od stavebního úřadu Prahy 1. Vedení Prahy 1 bylo stavebním úřadem vyzváno, aby sdělilo námitky Prahy 1, už před téměř dvěma měsíci. Koalice ovšem žádné námitky nepodala. Hrozí tak další ohrožení panoramatu historické Prahy i rušení nočního klidu z terasy. A také další úspěch kontroverzního developera, kterému se jako na potvoru tak často podaří postavit své budovy vyšší, než úřady povolí jeho sousedům,“ rozčílil se Čižinský na Facebooku.

Ke kritice se přidal i Klub Za starou Prahu. „Tento týden byla zkolaudována novostavba Masaryk Centre I v ulici Na Florenci, která svým účelem, výškou i charakterem mimořádně nevhodně narušila historické prostředí Pražské památkové rezervace. Přes tento jednoznačně negativní památkový dopad je v současné době schváleno její navýšení o další patro, které má sloužit jako vyhlídková kavárna. Celkem tak má mít budova deset podlaží s celkovou výškou přes 41 m, což je úroveň, která radikálně převyšuje veškerou historickou zástavbu v okolí a nevhodně narušuje panorama památkové rezervace. Původní projekt i současné navýšení budovy byly magistrátním Odborem památkové péče schváleny přes nesouhlas Národního památkového ústavu.“

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Po nátlaku svolala starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) mimořádné zasedání rady, na kterém bylo odsouhlaseno, že se Praha 1 proti územnímu rozhodnutí odvolá. „Budeme se odvolávat primárně ve věci ujištění, že tato stavba negativně neovlivní život v městské části,“ řekla Radoměřská.

Případné narušení se podle ní může týkat například hluku nebo světelného smogu. Dodala, že pro více námitek v tuto chvíli nemá radnice podklady a případně je na základě nových informací možné odvolání rozšířit. V případě výšky budovy je pak podle starostky možné požádat o přezkum rozhodnutí památkářů, což je lze učinit ve lhůtě jednoho roku.

Není to nic nového

Na námitky reagovala i Penta. „Podle původního záměru měla být nejvyšší střešní terasa soukromá, k dispozici nájemníkům nejvyššího patra budovy, není to tedy žádná novinka. Na základě participace, opakovaných podnětů ze strany veřejnosti a diskuse se zástupci města jsme ustoupili, řešení přehodnotili, a terasa bude přístupná veřejnosti samostatným výtahem,“ říká šéf Penta Real Estate Petr Palička s tím, že městské části v každém případě vyjdou vstříc, aby terasa nerušila hlukem rezidenty z okolí.

Video
Video se připravuje ...

Zlatý plášť Masaryčky byl pro stavitele oříškem. Skládá se ze tří tisíc unikátních modulů Blesk

Fotogalerie
13 fotografií