Bureš bude mít podle svého vyjádření na starosti investice, informatiku a oblast smart cities a prevenci kriminality. Dosud jako uvolněný, tedy plat pobírající zastupitel zastával funkce předsedy dvou komisí rady. Bureš je zároveň předsedou oblastního sdružení ODS v Praze 1 a v loňských volbách byl na druhém místě kandidátky strany. Rada měla dosud osm členů, nyní jich je devět.

Volbu politika do rady kritizoval lídr opoziční Prahy 1 Sobě a předseda kontrolního výboru zastupitelstva Pavel Čižinský, který Bureše kritizuje dlouhodobě. Čižinský uvedl, že jím vedený výbor řeší dva podněty, které se nového radního týkají, a politik proto neúspěšně navrhl volbu odložit do doby, než je uzavře.

Pavel Marc (Zelení) uvedl, že třetí člen v radě za ODS neodpovídá volebním výsledkům strany. Místostarosta David Bodeček (dříve Piráti) k volbě řekl, že koaliční dohoda byla od počátku taková, že ODS bude mít v radě tři místa, což musí koaliční partneři respektovat. V radě nyní zasedají tři členové ODS, dva lidé z kandidátky Piráti a občané z Prahy 1, dva zástupci ANO, jedna radní za uskupení Rezidenti 1 a Terezie Radoměřská za TOP 09, která je starostkou.

Soud kvůli městským bytům

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil podle informací Radiožurnálu koncem září všech 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015. Mezi obžalovanými byli převážně tehdejší zastupitelé Prahy 1, mimo jiné i právě Bureš a někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Podle obžaloby byly byty prodány pod cenou, soud se přiklonil k názoru obhajoby. Státní zástupce Tomáš Jarolímek uvedl, že zváží odvolání, Bureš podle svého dnešního vyjádření zatím nemá informaci o tom, zda jej podal.

Komunální volby v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, získala sedm mandátů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty a třetí Piráti se čtyřmi. Do zastupitelstva se dále dostala koalice My, co tady žijeme se čtyřmi mandáty, tři zastupitele má na pátém místě ANO. Po dvou zastupitelích získali TOP 09 a Rezidenti 1. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů byli letos ze strany vyloučeni kvůli nerespektování stranického hlasování, které rozhodlo proti účasti v koalici. Zbylá Pirátka Nikol Švecová na mandát rezignovala a nahradila ji bezpartijní Jana Sobotková.