"Nabídková cena nových bytů se oproti předešlému období téměř nezměnila. Vstupní parametry nové výstavby jednoduše neumožňují developerským společnostem nabízet své produkty za nižší ceny. Na trhu se ale konečně znovu objevují nové developerské projekty. Roční pauza způsobená nestabilní situací s energiemi, výrazným nárůstem stavebních nákladů a vysokou inflací je u konce," uvedla vedoucí oddělení rezidenčních nemovitostí v Knight Frank Kateřina Poláková.

Průměrná cena jednoho metru čtverečního v novém pražském bytě činí podle analýzy 150.287 korun. V nabídce bylo na konci třetího čtvrtletí 5538 bytů, tedy o téměř 190 více. U nových prémiových bytů nejvyšší kvality se průměrná cena pohybuje kolem 15 milionů korun. Podle analýzy se v tomto segmentu prodeje nových bytů o dispozici 1+kk a 4+kk zvedly o čtyři procenta. O tři procenta více se prodávaly také obecně méně poptávané dispozice 3+kk. Naopak prodeje tradičně nejvíce poptávaných 2+kk oproti předešlému sledovanému období klesly o devět procent. Největší propad zaznamenaly nejluxusnější byty 5+kk a 6+kk, důvodem ale byla hlavně jejich omezená nabídka na trhu.

V posledním půlroce ceny starších bytů dosáhly úrovně 124.020 korun za metr čtvereční. Nárůst byl podle analýzy způsoben novou nabídkou nemovitostí v prémiových lokalitách. Klesaly ceny straších bytů v panelových domech a v bytech před rekonstrukcí. V Praze 9 klesly nabídkové ceny o 7,1 procenta. Nejvýraznější nárůst cen o 5,4 procenta byl zaznamenán v Praze 6. Tam se v nabídce znovu objevily nemovitosti, které klienti dříve stáhli, aby předešli nevýhodnému prodeji. Ceny starších pražských bytů by už ale podle Knight Frank dále klesat neměly.

Podle analýzy průměrná výše hypotéky na byt v Praze se pohybovala kolem 5,85 milionu korun a s průměrnou délkou splatnosti 25 let. Nájemné ve většině lokalit v metropoli v posledních šesti měsících nadále rostlo. Průměrně o pět procent, nejvýznamnější nárůsty byly v Praze 8, 6 a 7. Vzhledem k nízké dostupnosti vlastního bydlení ale Knight Frank očekává u nájemného výrazný nárůst poptávky.

Knight Frank v Česku působí více než 30 let a věnuje se realitnímu poradenství, správě nemovitostí, pronájmu kanceláří, oceňování majetku, výzkumu trhu a mezinárodním investicím. Zaměřuje se také na průmyslové a rezidenční nemovitosti. Založena byla na konci 19. století v Anglii a po celém světě má 488 poboček a zaměstnává přes 20.000 lidí.

Fotogalerie
16 fotografií