Developerská společnost Thesea chce na pražských Hájích v místě bývalého multikina Galaxie vystavět dva 21patrové věžáky doplněné menší budovou. V parteru věžáků by měly být obchody a další služby, do 3. podlaží pak kanceláře, zbytek by sloužil k bydlení. Vzniknout by tak mělo až 276 bytů, největší jednotka by podle vyjádření developera měla být 5+kk. Vchody do více než 70 metrů vysokých věží jsou plánované z ulice Arkalycká. Současně je plánovaná výstavba podzemního parkoviště, které by mělo pojmout přes 300 vozů, a také úpravy okolí, včetně vodního prvku.

Radnice se dala do boje

S plánovanou výstavbou, ale zásadně nesouhlasí radnice Prahy 11. „Považuji záměr dvou výškových budov Duo Galaxie za šílený, navíc by měly stát vedle dalšího nadměrného záměru, který chystá investor LOXIA. Osobně jsem občany i SVJ v okolí Galaxie o zahájeném řízení informovala, aby věděli, že zapojit a vyjádřit se je důležité. O podání námitek do územního řízení je podle mých informací velký zájem,” uvedla starostka Prahy 11 Šárka Zdeňková (HPP11).

„Městská část Praha 11 je dlouhodobě pod tlakem masivní výstavby. Přestože jsme jednou z nejhustěji obydlených městských částí a veřejná vybavenost praská ve švech, jsme stále místem, kde si investoři představují na všech možných i nemožných místech stovky bytů a s tím související nároky pro své okolí. Parkování je samozřejmě obrovský problém již nyní,“ dodala starostka.

Zdeňková také kritizuje, že by výstavbou nových věžáků došlo k narušení současného symbolu Prahy 11 – sousedních dvojčat. „Obyvatelé Hájů jsou mnohdy dlouhodobě bydlící starousedlíci, kteří mají k oblasti Galaxie vztah a tato výstavba by celou lokalitu změnila, bohužel ne k lepšímu,“ myslí si starostka.

Nestěžuje si jen radnice

Po výzvě městské části své námitky podala i okolní SVJ. „Rozhodně tady nechceme 21patrové věže, kde bude 277 bytů. To znamená, že zabydlenost se zvýší z nějakých dvou tisíc lidí nejméně na 2 500,“ řekl Bohuslav Sutner, zástupce nedalekého SVJ.

„Z mého pohledu je to naprosto nedostačující, protože se tam plánuje nějakých 270 bytů a parkovacích jednotek je 310. U větších bytů se také dá očekávat, že budou mít víc než 1 auto a už teď tady není kde zaparkovat,“ popsala situaci předsedkyně SVJ domu Anežky Malé Lenka Minártová.

Starostka závěrem upozornila, že v současné době kromě parkování ma Praha 11 i nedostatek míst ve školských zařízeních. „Při takto masivní výstavbě by se situace ještě zhoršila. Praze 11 zásadním způsobem chybí jakékoli kulturní centrum, proto si myslím, že místo věžáků by mělo vzniknout něco takového,“ uzavřela.

Fotogalerie
14 fotografií