Podle Vitíka podmínky aukce umožňují její zrušení až do podpisu kupní smlouvy s vítězem, který za jednotlivé nemovitosti nabídl nejvyšší cenu. „Vítěz tedy nebude vyzván ke složení kupní ceny a nebude s ním podepsána kupní smlouva,“ řekl ČTK Vitík. Dodal, že k této podmínce neměli účastníci aukce žádné výhrady.

Pošta podle mluvčího nyní vyhodnocuje alternativy, jak s nemovitostmi v Praze 4 dále naložit, aby výnos z případného prodeje mohla využít ještě v letošním roce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži. Do aukce šel také zastavěný pozemek s garážemi o výměře 849 metrů čtverečních s vyvolávací cenou přes 31 milionů korun. Třetí nabízenou nemovitostí byl pozemek o rozloze 88 metrů čtverečních, za který pošta žádala nejméně 400 000 korun. Pošta už dříve uvedla, že hodlá v aukci nabídnout i budovu hlavní pošty v Jindřišské ulici v centru hlavního města. O nemovitost rovněž projevil zájem pražský magistrát.

Pražský radní Adam Zábranský (Piráti) ČTK řekl, že o zrušení aukce se dozvěděl z médií a nemá informaci o důvodu, který k němu poštu vedl. „Zda k tomu rozhodnutí pošta přistoupila na základě našeho dopisu řediteli České pošty a ministerstvu vnitra, který odešel tento týden, neumíme odvodit. Budeme i nadále v této záležitosti intenzivně jednat. Podobně jako v případě dalších nemovitostí České pošty v Jindřišské nebo v Moravské ulici v Praze 2,“ uvedl. Uvedl, že v dopisu město nabídlo za nemovitosti vyšší cenu, než za jakou se vysoutěžily.

Česká pošta ve ztrátě

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22 000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií