Česká pošta v rámci restrukturalizace ruší některé z poboček a zároveň prodává i část svého majetku. Jedná se asi o dvacítku nemovitostí napříč celou republikou. Zbavit se chce také obřího areálu na Pankráci, byť se chystá část prostor od nového majitele pronajímat.

Nesplnitelné podmínky

Vyvolávací cena za sedmipatrovou budovu na ploše sedmi tisíc metrů čtverečních byla 310 milionů. Nejednalo se pouze o budovu samotnou, ale také například o garáže a další pozemky, které jsou v přímém sousedství budoucí linky metra D. „Bylo tam několik zájemců. Že se dražba uskutečnila a že našla nemovitost svého vítěze, svědčí o tom, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná,“ řekl po dražbě mluvčí pošty Matyáš Vitík s tím, že přesná částka, kterou pošta utržila, bude známá do měsíce. Jedná se však zhruba o 400 milionů korun.

O 40 let starý areál mělo zájem i hlavní město především z toho důvodu, že ve Škodově paláci, kde v současné době sídlí magistrátní úředníci, mu v roce 2028 končí pronájem a prozatím nemá vhodnou náhradu. Jenže podmínky aukce byly pro Prahu nesplnitelné.

„Opakovaně jsme požadovali, aby pošta u pobočky Na Strži uplatnila stejný postup, jako jsme se domluvili u nemovitostí v Moravské a Jindřišské. Uspět v aukci je pro Prahu extrémně složité, protože to vyžaduje předchozí schválení nejvyššího možného příhozu radou a toto usnesení může uniknout a dostat se k ostatním účastníkům aukce. Navíc tento proces velmi komplikuje možnost nákupu nemovitosti za cenu vyšší než obvyklou, což obecně možné je, nicméně je potřeba to řádně odůvodnit, což se při předem neznámé částce dělá těžko,” vysvětloval už dříve Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, legislativu a transparentnost. Praha žádala i zrušení aukce, Česká pošta ale hlavnímu městu nevyšla vstříc.

Zbývá Jindřišská

Hlavní město se tedy bude ucházet o budovu Hlavní pošty v Jindřišské ulici. Novorenesanční objekt chce pošta také nadále využívat, jen ale jeho menší část. Ústředí pošty by se jako jediné mělo prodávat obálkovou metodou. Ostatní nemovitosti pošta prodává v elektronické dražbě. Obálková metoda je pro hlavní město výhodnější, nejvyšší nabídku totiž Praha může dorovnat. Česká pošta se chce prodejem nemovitostí dorovnat své ztráty, celkem by měla utržit asi dvě miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií