Situace jako na každém sídlišti napříč republikou. Bývalý Prior, dnes v dezolátním stavu, s podivnými obchody, kterým se každý raději vyhne, obestavěný paneláky. Tak vypadá situace na Zahradním Městě. Tyto budovy jsou často ve špatném stavu, nehospodárné a radnicím často padají na hlavu, to byl případ i OC Květ, které bylo nakonec v roce 2012 prodáno developerovi Fostys s tím, že nová výstavba celé okolí pozdvihne.

První problémy se objevily už v roce 2015. „Šlo o naše první setkání, na kterém jsme si vysvětlili, že nestojíme proti sobě, ale právě naopak. Nebudeme zasahovat do práv investora, ale rozhodně nedopustíme, aby investor zasahoval do práv občanů,“ tvrdili tehdy radní. Už tehdy se proti záměrům developera zvedla vlna nevole, a tak projekt na dlouhá léta usnul.

Letní podpásovka?

Jenže během prázdnin Komise územního rozvoje Prahy 10 schválila požadavek developera na zvýšení objemu plánované zástavby. A to nadzvedlo jak opoziční Piráty, tak část veřejnosti. „Původní mnoho let diskutovaný kontroverzní záměr byl zásadně změněn a zvětšil se dokonce trojnásobně! Původní záměr obsahoval 4 tisíce metrů čtverečních hrubé podlažní plochy bytů. Nový záměr obsahuje 12 tisíc metrů čtverečních  bytů,“ zveřejnili Piráti na sociálních sítích.

Nově by se tedy mělo jednat o dva věžáky s 12 nadzemními podlažími a celkovým počtem asi 110 – 150 bytových jednotek. Chybět by nemělo ani 234 parkovacích míst ve dvou podzemních garážích a podél ulice Ostružinová.

Kromě Pirátů vadí plány na výstavbu i spolku Nový květ, který vytvořil samozřejmě i petici. Místní se jednak obávají, že není absolutně vyřešena občanská vybavenost, tedy že chybí místa ve školách, u lékařů a není dobrá ani dopravní situace. Obyvatelé, kterým by dva věžáky měly vyrůst přímo před domem, se zase obávají nedostatku světla i všeho výše zmíněného.

„Bydlím v Ostružinové ul. v panelovém domě přiléhajícím k severní části Květu. Jediná okna bytu (s lodžií) jsou orientována na jižní stranu. Budova Květu je velmi blízko, takže mě udivovaly již úvahy o nástavbě Květu. U současného projektu je východní budova tak blízko našeho domu, že se opět divím, že by to bylo možné schválit a realizovat. Bourání a výstavba v takové blízkosti by pro mě byly důvody k odstěhování, nicméně byty jsou městské a nikdy nám nebylo umožněno je odkoupit. Z tohoto pohledu bych schválení takového projektu považovala za bezohlednost vůči nájemníkům,“ říká paní Petra.

Proč tak nízké?

Ale ne všichni mají stejný názor na věc. Vznikla dokonce i petice, která naopak výstavbu věžáků podporuje. „Apelujeme na hlavní město Prahu, městskou část Prahu 10 a jejich politiky, aby prosadili bezodkladnou obnovu obchodního centra Květ včetně maximální ekonomicky smysluplné bytové výstavby, a to minimálně v navrhovaném objemu 12 000 m2.  Zvažovanou výstavbu považujeme za spíše poddimenzovanou než naddimenzovanou. Vedle OC Květ se nachází 50 let starý 20patrový dům, pět 14patrových domů a dva 13patrové domy. Při dnešním nedostatku bydlení je proto škoda, že dva zvažované domy mají mít pouze 12 pater,“ stojí v petici, kterou založil David Antoš ze spolku YIMBY (z anglického yes in my back yard) Prague.

Podle vyjádření radnice v současné době probíhají stále diskuze. „Projekt je ve fázi úvodní objemové studie, kdy se teprve definují hlavní hmoty záměru. Funkční náplň developer zatím s ÚMČ Praha 10 neřeší,“ sdělil mluvčí Prahy 10 Ján Bruno Tropp.

Fotogalerie
5 fotografií