Svátek zesnulých, tedy české tradiční Dušičky znamenají doslova žně pro všechna květinářství a obchody s dekoracemi. V tuto dobu rozhodně nebývá na hřbitovech pověstné ticho, ale naopak pěkně rušno. Pozůstalí navštěvují své mrtvé, zapalují svíčky a nosí další dekorace, takže to na hřbitovech a obzvlášť těch velkých vypadá spíš jak někde na Václaváku.

Bezpečnost zajistí strážníci

Davy nepozorných lidí, kteří u hrobu nechají třeba tašku s peněženkou a vyrazí se smetím k popelnicím, jsou ideálními oběťmi různých zlodějíčků a kapsářů. I proto městská policie od soboty 28. října do neděle 5. listopadu posílí dohled právě v okolí hřbitovů. „Vedle veřejného pořádku se strážníci budou věnovat dopravní kázni, pozornost zaměří také na vandalismus a krádeže věcí a výzdoby hrobů,” upřesnila mluvčí Městské policie hl. města Prahy Irena Seifertová.

„Pěším hlídkám strážníků pomohou motorizované hlídky, stejně tak se do kontrol zapojí strážníci na koních a psovodi se služebními psy. Denně se kontrolám bude věnovat více jak 50 strážníků,“ dodala mluvčí.

Pracovně vytížení Pražané jistě také ocení, že Hřbitovy a pohřební služby Praha prodloužily otevírací dobu pražských míst posledního odpočinku. „Jako každoročně, prodlužujeme před svátkem Všech svatých otevírací hodiny na našich hřbitovech. Od 27. října do 2. listopadu včetně budete naše hřbitovy moci navštívit od 8 do 19 hodin.“

Za výzdobu připlatíme

Nejvíc se na Dušičky asi těší majitelé květinářství, kteří podobně jako na Valentýna nebo na Velikonoce mají v tuto dobu opravdu žně. Kdo nechce nechávat výběr na poslední chvíli v obchodech u hřbitovů, kde navíc může být zboží už hodně probrané, může tak jako skoro u všeho využít e-shop s následným dovozem až domů nebo do kanceláře.

„Dušičkové dekorace je nutné připravovat s předstihem. Jedná se o sezonní záležitost, což znamená, že se zájem zákazníků soustředí do krátkého období,“ vysvětluje Aleš Mácha z květinářství zaměřeného na rozvor květin po Praze Flowers go home na Praze 5. „Dřívější zájem je patrný nejprve na e-shopu, kdy si zákazníci s předstihem objednávají především věnec větších průměrů a nestandardní dekorace. Později i na kamenné prodejně, tam je největší zájem o víkendu předcházejícímu Svátku zesnulých,“ upřesňuje Mácha.

Tak jako u všeho, i u květinových dekorací zaúřadovala inflace, a tak se ceny mírně zvýšily. Podle Máchy však nejde o žádný raketový nárůst. Ve zmiňovaném květinářství lze pořídit standardní dušičkový věnec od 300 korun, pokud ale budete chtít věnec větší, třeba o průměru 60 centimetrů, bude třeba vytáhnout z peněženky výrazně větší částku. Takové věnce mohou stát až 2 tisíce korun.

Podobné ceny můžete čekat například i v květinářství u Olšanských hřbitovů, kde jsou hned tři kamenné prodejny a další 4 stánky, které kromě věnců nabízejí třeba chvojí, svíčky a další dekorace. I trhovkyně od Olšanských hřbitovů potvrzuje, že některé komponenty výrazně zdražily, proto musela ona zdražit i věnce. „Některé mašle, které používám, oproti loňsku stojí dvojnásobek, proto jsem celkově mírně zdražila.“ I tak se zde však menší věnec pořídit od 55 do 300 korun.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co je potřeba vědět o Dušičkách Videohub

Fotogalerie
49 fotografií