„Každý z nás má jiný přístup k těm zlomovým životním rituálům a já jsem ráda, že hlavní město může poskytnout různé možnosti a alternativy tak, jak to každému nejlépe vyhovuje,“ řekla Udženija.

Projekt navazuje na les vzpomínek na Ďáblickém hřbitově, kde jsou urny pohřbívány ke stromům a na místě jsou pouze štítky. „Nevymezujeme se proti konvenčnímu pohřbívání a vůči krematoriím, to bychom byli sami proti sobě, ale chceme nabídnout alternativu těm, kteří po tom touží. Často čteme o tom, že lidé na pohřbech šetří, ale často je to tak, že pohřební služby nejsou schopny nabídnout alternativu, o niž lidé stojí,“ řekl Červený.

Nebožtíci podle něho budou pohřbíváni v květinových pásech, které jsou protkány travnatými cestami, aby se pozůstalí dostali k místu pohřbení. Zesnulí budou pohřbíváni v ekologických rakvích ze surového dřeva či proutí a na sobě nebudou smět mít žádné oblečení z umělých hmot. Stejně tak výstelka rakve musí být z přírodních materiálů. Na hřbitově rovněž nebudou žádné kamenné náhrobky, na místech budou pouze dubové štítky s vygravírovaným jménem na tyčkách.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se na něm také čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury.

Fotogalerie
5 fotografií