Jakmile se člověk ocitne na náměstí Míru, logicky se jeho oči stočí k největší dominantně, bazilice svaté Ludmily. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o stavbu starou několik století, ve skutečnosti však byla vysvěcena až 8. října 1893. To tedy znamená, že letos oslaví „teprve“ 130 let.

Jedná se o novogotickou architekturu, která se zjevně inpirovala raně gotickými stavbami na severu Německa. Bazilika byla postavena podle projektu architekta Josefa Mockera v letech 1888 – 1892, hlavním stavebním materiálem pak byly režné cihly a břidlice určená jako střešní krytina. Stavbu financovala vinohradská obec za značné pomoci Spolku pro podporu stavby votivního chrámu Páně Sv. Ludmily na Královských Vinohradech.

Za pozornost rozhodně stojí i reliéf, který se nachází v tympanonu nad vstupním portálem. Jedná se o zobrazení Krista se svatým Václavem a Ludmilou od Josefa Václava Myslbeka a emblémy evangelistů od Jana Čapka. Pokud by však návštěvníci v bazilice hledali hrob samotné české patronky svaté Ludmily, hledali by marně. Ten se totiž nachází v bazilice svatého Jiří na Pražském hradě.

Basilica minor

V loňském roce získal kostel svaté Ludmily na Vinohradech dokonce titul basilica minor, tedy menší bazilika. Čestný titul basilica minor propůjčuje významným kostelům papež. Propůjčení titulu má vyzdvihnout význam tohoto kostela pro okolí. Zejména se takto označují poutní kostely, pozná se pak podle papežského znaku umístěného na kostele. Vyšší titul má bazilica maior je vyhrazen šesti nejvýše postaveným římskokatolickým kostelům.

Povýšení kostela svaté Ludmily na basilicu minor je vemi prestižní věc. Znamená to totiž, že se jedná o jedinou svatoludmilskou svatyni na světě a zároveň o pátou baziliku v Praze. Těmi dalšími jsou baziliky svatého Jakuba Staršího na Starém Městě, Nanebevzetí Panny Marie na Strahově 1, svaté Markéty v Břevnově a bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě,“ řekl farář od svaté Ludmily Jakub Karel Berka.

Víkendové oslavy

U příležitosti 130letého výročí se koná i řada zajímavých akcí. Slavnostní koncert „130 let s vámi“ návštěvníky baziliky čeká v sobotu 7. října od 19 hodin. Slavné skladby v podání operních pěvkyň Pavlíny Senić, Terezy Mátlové a hosta Michaela Bragagnolo zazní za doprovodu pěveckého sboru Vratislavka pod vedením sbormistryně Evy Kleinové.

V neděli 8. října pak na mši svatou v 11 hodin zavítá nejen arcibiskup pražský a primas český Jan Graubner, ale i další významní hosté. Poklady svaté Ludmily, tedy náboženské artefakty a relikvie, budou moci lidé obdivovat na stejnojmenné výstavě v pondělí 9. října hned ve dvou termínech, a sice od 10 do 15 hodin a od 18 do 21 hodin.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce tváře sv. Ludmily Naše historie

Fotogalerie
8 fotografií