V polovině září 2021 česko-brazilský tým vědců odhalil podobu svaté Ludmily u příležitosti 1100. výročí jejího zavraždění. Rekonstrukce její tváře vycházela z dochovaných kosterních pozůstatků a probíhala v počítačovém programu OrtogOnBlender, na němž pracovali brazilský 3D designér Cícero Moraes a čeští archeologové a historici z instituce Naše historie.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce tváře sv. Ludmily Naše historie

Hned poté, co tvář světice ukázali světu, se začaly ozývat hlasy, že tak vypadat nemohla. „Panovaly pochyby, že naše práce nemůže být přesná, jelikož se nedochovala většina obličejové části její lebky a rekonstruovat tvář bez kostí obličeje nelze,“ popsal geoinformatik Jiří Šindelář. Také se jim vytýkalo, že práci nepublikovali v respektovaném vědeckém časopise.

Experti se »kousli« a rozhodli se světu ukázat, že se nemýlí a jimi zvolená metoda je správná. Program začali dále rozpracovávat. „Prostudovali jsme stovky CT skenů z nemocnic, podrobněji definovali použitou metodu a zdokonalili náš software,“ řekl Šindelář.

Vylepšená verze je na takové úrovni, že již začala pomáhat lékařům při obličejové chirurgii ve více než 20 zemích v Evropě, Jižní Americe a jihovýchodní Asii. „Vycházíme z námi potvrzených anatomických zákonitostí na lidské lebce. Vše je provázané. Například podle dochovaných zubů se dá precizně určit tvar čelisti, do níž patřily, a podobně,“ vysvětlil Blesku Moraes.

Z evropských zemí se program využívá například ve Španělsku. „Umožňuje mi větší přesnost při plánování operací pacientů. Získal jsem díky němu výrazná zpřesnění a zlepšení při stanovování léčebného plánu,“ uvedl chirurg Mariano Marqués.

Komu už pomohla?

Pomocí programu česko-brazilského týmu vytvořili lékaři obličejovou protézu pro pacienta (56) ze São Paola v Brazílii, který prodělal rakovinu oka. Program pomohl také precizně naplánovat plastické operace nosu mladé ženy (26) a muže (24) z brazilského města Salvador a pomohl také při modelování a následné operaci rozdrcené čelisti v nemocnici v brazilském hlavním městě Brasilia.

Národní mučednice

Sv. Ludmila byla babičkou sv. Václava, patrona české země. Ve 14 letech se provdala za prvního historicky doloženého přemyslovského knížete Bořivoje I. Na svět přivedla nejméně šest dětí, z nichž do dějin vstoupila jména budoucích knížat Spytihněva a Vratislava (otec Václava). Zavražděna byla 15. září 921 na objednávku snachy Drahomíry, vrazi Tunna a Gommon ji podle legend uškrtili její vlastní šálou.

Fotogalerie
58 fotografií