Je to téměř na den rok, kdy se Jean-Philippovi Berliacovi (42), Francouzi žijícímu ve Švýcarsku, rozplynul sen o společné budoucnosti s jeho českou ženou Šárkou (†44). Po letech skvělého přátelství a nakonec i lásky se vzali v roce 2019. Těšili se na společné stěhování, když přišla pandemie. Jean-Philippe uvízl ve Švýcarsku, Šárka v Praze, a čekali, až se opět uvidí. Pak přišel 5. květen 2022. „Psali jsme si zprávy přes Messenger a WhatsApp, coby milovníci koček si posílali obrázky koťat,“ svěřil Blesku vdovec. „Pak se najednou odmlčela, zprávy se nějakou dobu ukazovaly jako neotevřené.“ 7. května pak kontaktoval Jeana-Philippa známý jeho ženy s tím, že ji našla blízká příbuzná mrtvou doma, otrávila se. „Nikdo z vyšetřovatelů mě jako manžela neoslovil, nikdo nekomunikoval, i když jsem se v dalších dnech snažil několikrát sám je oslovit,“ překvapilo ho.

Policie případ odložila, Jean-Philippovi Berliacovi se ale postup vyšetřovatelů ani nesrovnalosti v případu nezdají v pořádku.
Autor: Blesk – Jakub Poláček

Dál už pro něj bylo vše jako pokračování zlého snu. Známí Šárky tvrdili, že rozeslala poslední vůli, nikdo ji ale neviděl, manželovi ji neukázali. Na fotkách, které pořídila příbuzná, když ženu našla, vedle těla ležel papír s ručně psaným textem a propiska. Na snímcích vyšetřovatelů ale obojí chybí. Byt, kde byla nalezena, nebyl zajištěn proti vniknutí. Zprávy od manžela si na facebooku, kde proběhlo nové přihlášení, měl někdo přečíst pár hodin po Šárčině úmrtí, ještě před příjezdem kriminalistů. Z mailové komunikace Šárky zmizel před smrtí celý měsíc… „Upozorňoval jsem je na nesrovnalosti, nikdo se ale se mnou nebavil, neprověřili je,“ řekl Jean-Philippe. Že došlo k mnoha chybám během vyšetřování sdělil vdovci i jeho kamarád, expert na kriminalistiku, po nahlédnutí do spisu. Ani podezření Jeana-Philippa, že Šárku k sebevraždě někdo přiměl, kriminalisté příliš neřešili. Přitom měl i tip.

„Šárka měla nějaký čas, zřejmě i kvůli našemu odloučení, známost s dalším mužem. Podle výpovědí přátel měl vést divné řeči. Že je z vesmíru, kam se i ona může dostat po smrti. Na místo plné květin, motýlů, za svojí dávno zemřelou sestrou, kterou Šárka velmi postrádala,“ líčil Jean-Philippe. Potvrzují to i poslední slova ženy, která napsala na facebook: „Stále mi chybíš, sestřičko. Navždy zůstaneš v mém srdci, ať jsi kdekoli... Jen se snažím jít dál kvůli tobě. Není to lehká výzva,“ napsala. Případ její smrti byl odložen jako sebevražda bez účasti další osoby. „Nevěřím tomu. Pořád nevím, co se stalo, když jsem tam nebyl,“ trvá na svém Jean-Philippe. „Chci mít jistotu, že se udělalo vše, aby skutečnost byla odhalena. Také chci podpořit všechny v podobné situaci – nenechte se odbýt,“ uzavřel.

Může jít o trestný čin

Že může být naplněna litera zákona a opravdu může jít o trestný čin, potvrzuje i právník Jan Černý. „Sama sebevražda není trestným činem. Ale pokud už u té sebevraždy někdo jiný asistuje, tedy podá léky, doprovodí druhého na skalní převis a podobně, již se o trestný čin jedná. V tomto konkrétním případě, kdy někdo další mohl dotyčnou takzvaně pohnout svým jednáním k provedení skutku, již jde o trestný čin účast na sebevraždě, za nějž může dostat až tříleté vězení,“ řekl Blesku.

Šárka byla Jean-Philippovi Berliacovi nejen chotí, ale především dobrou přítelkyní a spřízněnou duší.
Autor: AR: Jean-Philipp Berliac.

Policie: Její smrt nikdo nezavinil

Přes všechny připomínky vdovce zůstávají vyšetřovatelé neoblomní. „Kriminalisté se případem zabývali v celé jeho šíři a na základě zjištěných skutečností neshledali, že by za smrtí ženy bylo cizí zavinění nebo se na její smrti jiným způsobem někdo podílel,“ řekl Blesku jejich mluvčí Jan Rybanský. „Proto byl případ kvalifikován jako sebevražda a byl s vědomím státního zástupce odložen. Skutečnost, že toto usnesení o odložení bylo bez vad, potvrdilo i Státní zastupitelství, kam směřovala následně podaná stížnost,“ dodal.

Je toho na vás hodně? Řekněte si o pomoc!

Cítíte, že je toho na vás příliš, a máte pocit, že jste se ocitli ve slepé uličce? Linka důvěry je telefonická linka první pomoci v jakékoliv náročné životní situaci (když člověk neví kudy kam a je toho na něj moc). Může nabídnout prostor k rozhovoru o jakkoliv náročném tématu, rozhovor je zcela anonymní. Pracovníci jsou odborně vyškoleni pro podání pomoci se zvládnutím náročných situací. Volejte NONSTOP a zdarma 116 123, pro rodiče, příbuzné, pedagogy i děti 116 000, linka duševní tísně 476 701 444. Říct si o pomoc není ostuda!