Soutěžní dialog na budoucí podobu Rohanského parku začal před dvěma lety. Praha schválně zvolila tento typ výběru nejvhodnějšího týmu. Podle primátorova náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (STAN) je tento způsob, na rozdíl od klasické architektonické soutěže, mnohem víc otevřený všem aktérům. „V rámci soutěžního dialogu lze zapracovat nejen názory odborníků a hlavního města, ale také majitelů pozemků, městských částí a lidí, kteří budou park využívat,“ řekl.

Vítězem se stal česko-belgický tým

Ze soutěže vzešel nejlépe OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR, který na rozdíl od ostatních nezachovává slepé rameno Vltavy, což původně Praha plánovala. Návrh namísto toho počítá se snížením terénu a vzniku promenády podél Vltavy. „My jsme původně to rameno chtěli zachovat kvůli protipovodňové ochraně. Ten návrh ji ale řeší jinak a řekl bych, že i lépe,“ vysvětlil Hlaváček. Navíc tím, že nebude nutné kopat kanál, dojde k výrazné úspoře jak času, tak financí.

Zástupci města také ocenili, že veškerá protipovodňová opatření se budou dělat na pozemcích, které jsou v majetku hlavního města, což výrazně usnadní jejich přípravu. V opačném případě by mohlo dojít k průtahům při řešení majetkoprávních vztahů, které se často protáhnou i na desítky let.

Nyní začne vítězný tým pracovat na podrobnější studii. „Vltava je největším architektem celé Prahy. Zatímco meandr u Vyšehradu nebo pod Pražským hradem všichni dobře známe, ten největší – holešovický meandr, který má celé dva kilometry, je tak trochu skryt. To chceme změnit a vrátit ho Pražanům,“ řekl hlavní architekt vítězného týmu Michal Fišer.

„Snažili jsme se co nejvíce naslouchat připomínkám místních obyvatel a zároveň jsme chtěli přispět pohledem zvenčí, aby vznikl projekt, který nejenže bude líbivý, ale především bude dobře fungovat,“ doplnil belgický zástupce vítězného týmu. Kromě protipovodňové ochrany bude park sloužit k volnočasovým aktivitám, vznikne zde celá řada sportovišť, kterých je v Karlíně nedostatek, pobytových luk atp.  

Výstava

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) připravil k budoucnosti Rohanského ostrova a dalším projektům výstavu, kterou mohou lidé navštívit do 17. prosince v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v sídlu IPR ve Vyšehradské ulici. Zahrnuje všechny čtyři soutěžní návrhy pro území Rohanského ostrova a také informace a zajímavosti o Vltavě a dalších 24 záměrech v metropoli, které s řekou souvisí. Kromě toho se mohou lidé těšit na doprovodný program v podobě přednášek či diskusí.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
14 fotografií