Pochody poslední generace za plošnou třicítku v celé Praze začaly už v březnu letošního roku. v červnu však organizace pochody přerušila, po prázdninách se k nim opět vrací. Mezitím však pražský magistrát vydal nařízení a pochody poslal na chodník, aby neblokovaly dopravu na magistrále.

„Ctím svobodu projevu a uznávám i právo na protest. Zároveň se ale jako vedení hlavního města musíme chovat zodpovědně a brát ohled i na bezpečnost všech obyvatel. Proto jsme avizovanou demonstraci aktivistů, kteří se dožadují snížení rychlosti v metropoli na 30 km/h, přesměrovali na všeobecně bezpečnější trasu. Protestovat se dá i bez nepatřičného omezování okolí," sdělil na svém twitterovém profilu primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Třicítkáři svůj první poprázdninový pochod opravdu uspořádali a podle nařízení šli po chodnících, rozhodnutí magistrátu však napadli u soudu, který jim dal za pravdu. „Uznal, že pořádat shromáždění formou pochodu po magistrále je možné. Nařízení magistrátu změnit trasu zrušil. Pochod tedy můžeme zopakovat po původně plánované trase,“ informovala Poslední generace na sociálních sítích.

Poslední generace u soudu také napadla rozhodnutí, v rámci kterého jim magistrát zakázal uspořádat happening u Muzea. V tomto případě však aktivisté narazili. Blokace dopravy je podle soudu nelegitimní a nelze ji vykonávat podle shromažďovacího práva.

Proti této části chce podat Poslední generace kasační stížnost. Happening by se podle nich nekonal v době dopravní špičky. „Další důvod je, že my jsme podobný happening uspořádali v Brně a vše proběhlo zcela legálně a vlastně i za asistence magistrátu," uvedla mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová. Soud se také podle aktivistů nevyjádřil k možné systémové podjatosti úředníků, kteří mohli být ovlivněni přáním svých nadřízených.

A kasační stížnost bude podávat i pražská magistrát.„Proti zrušující části rozsudku budeme podávat kasační stížnost, neboť se s nastíněnou argumentací neztotožňujeme. V konkrétních námitkách však vyčkáme na doručení písemného vyhotovení rozsudku," sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Poslední generace v návaznosti na rozhodnutí soudu naplánovala nový pochod na 3. října. Průvod bude kráčet původně plánovanou trasou, tedy z ulice Bubenská k Národnímu muzeu. Skupina zároveň oznámila, že nahlásí dalších devět pochodů se čtrnáctidenní frekvencí konání a kampaň tedy bude trvat nejméně dalšího půl roku.

Fotogalerie
18 fotografií