Dne 16. srpna došlo ve večerních hodinách k vyplavení Státní opery v důsledku přívalového deště. Magistrála, pod kterou se Státní opera nachází, se proměnila v divokou řeku. Voda vyplavila několik podzemních pater na natekla do jevištní techniky, šaten i skladů. „Díky obětavé pomoci pražských Hasičů se podařilo odčerpat většinu vody již během první noci. Následně probíhalo několik dní odčerpání zbylé vody, úklid naplavenin a odpadu,“ sdělil Blesku Tomáš Staněk, tiskový mluvčí Národního divadla, pod které spadá i Státní opera.

„Vysoušení a likvidace škod probíhají a budou ještě probíhat několik týdnů. Čištění kostýmů a oprava dekorací je již hotova,“ dodává Staněk.

Rozsah škod

Po více než týdnu začíná vycházet najevo celkový rozsah škod. „Voda dočasně vyřadila z provozu točnu a nákladní dekorační výtah. Dekorace stěhujeme do divadla “ručně” omezeným vstupem přímo z ulice. Voda protekla rovněž do jevištní technologie a strojovny hydrauliky, dočasně (minimálně do poloviny září) jsou tedy rovněž mimo provoz,“ vyjmenovává Staněk poškozená zařízení.

„Probíhá rozbor oleje a diagnostika technologií, paralelně dochází k revizi rozvodů elektřiny v zaplavených patrech,“ dodává Staněk. Nenávratně byla poškozena dřevěná podlaha v podzemní zkušebně, která bude mimo provoz pravděpodobně celou sezonu.

Snímky ze Státní opery, kterou vytopil středeční přívalový déšť, 17. 8. 2023
Autor: Anastazie Podhůrská

Došlo k omezení provozu Státní opery?

„Zkoušení nových inscenací i repertoárových titulů bude probíhat ve zkušebnách ostatních divadelních budov. Dočasně bude rovněž snížen komfort pro hudebníky, prostor ladírny a šaten nebude, z důvodu nefunkčnosti zaplavených vzduchotechnických jednotek pro tyto prostory, ještě několik týdnů k dispozici,“ odpověděl Staněk na dotaz Blesku, zda bude omezeno fungování opery.

Na kolik opravy vyjdou? „Vzhledem ke stále probíhajícím pracím nelze zatím finálně vyčíslit vzniklé škody,“ uvedl Staněk a dodal, že školy se budou pohybovat v řádu nižších desítek milionů korun. Zároveň zdůraznil, že Národní divadlo je pojištěné.

Fotogalerie
33 fotografií