Spodní část Václavského náměstí zalila duha už před 12. hodinou. Účastníci průvodu Prague Pride se začínají řadit v ulici Na Příkopě, aby pak společně vyrazili na Letenskou pláň, kde na ně čeká doprovodný program. Zástup lidí se rozpíná od spodní poloviny Václavského náměstí až do poloviny ulice Na Příkopě. Náměstím se rozléhá hudba a lidé tancují. Účastníci jsou také již tradičně vymódění do nejrůznějších kreativních outfitů, jejichž společným jmenovatelem je především duha, nejrůznější třpytky, paruky či klobouky.

Dneska jsem to takto cítil, líbí se mi různá nadpřirozená stvoření, tak jsem pro dnešek zvolil tento outfit,” řekl Blesku jeden z účastníků
Autor: Daniel Šesták

K vidění jsou ale také například tradiční kroje. „Letošní téma Prague Pridu je tradice, proto jsme zvolili tradiční oděv, abychom ukázali, že jsme tradičnější, než si většinová společnost myslí,“ vysvětluje Marie (36), proč se oblékla do tradičního oblečení. Právě lidé v krojích jdou v čele průvodu, z ošatek rozdávají chléb se solí.

„Téma tradice jsem vybrali proto, že slova jako ‚tradice‘ a ‚tradiční‘ se často používají v argumentaci proti LGBT+ lidem. Jako kdybychom byli něco nového, co tu vůbec nebývalo. My se snažíme říct, že tak to vůbec není, že LGBT+ plus jsou součástí historie, kultury a tradic,“ řekla programová ředitelka festivalu Veronika Dočkalová.

Atmosféra průvodu je podle všeho výborná. „Dneska jsme si to tady úžasně užili. Já už jsem byla minulý rok a můžu říct, že letos to bylo ještě lepší. Přišlo víc lidí, všude hrála hudba, bylo to takové živější,“ svěřila se Blesku dvacetiletá Natálie. „Já jsem tady první rok, takže srovnávat nemůžu, ale i na mě to udělalo skvělý dojem, řekl bych, že příští rok určitě zase přijedu,“ doplnil kamarádku Jakub (19).

Dvojici čeká ještě nabitý program, Po Prague Pride se budou přesouvat na sever Čech. „Ještě nějakou chvíli strávíme tady na Letné, ale ještě dnes jsou u nás ve Vrchlabí v Krkonoších pivní slavnosti, takže se vydáme tam,“ dodává Natálie

Na vše dohlíží policie

Policie uvedla, že bude během pochodu dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek v ulicích města. Připraveni jsou i členové antikonfliktního týmu pro případ možných střetů s odpůrci akce. Situaci monitoruje podle zpravodajů ČTK vrtulník. Obyvatelé a návštěvníci centra Prahy musejí počítat s dočasným omezením dopravy v místech, kudy průvod povede, včetně krátkodobého odklonu tramvají.

Zhruba dvě desítky odpůrců Prague Pride se dnes sešly u sochy svatého Václava. Měli transparenty s hesly „Pride. Láska neni pýcha“, „Ježíš je láska. Chce Ti pomoct“ nebo „Česko není Sodoma“ a dohadovali se s účastníky průvodu. Policisté ověřili podle zpravodajky ČTK jejich totožnost. Další demonstranti byli na trase v ulici Na Příkopě, měli transparenty v češtině a angličtině namířenými proti homosexualitě, používali megafon. Účastníci pochodu na ně bučeli a skandovali různá hesla. Policie zatím nemusela řešit žádné vážné konflikty, uvedl před 14:00 Daněk.

Na trase duhového průvodu Prague Pride se objevují i odpůrci. Klidný průběh zajišťuje policie a antikonfliktní tým.
Autor: Aktu.cz

V průvodu nechybí politici

Svou účast přislíbili i někteří politici ze stran, které podporují projednávanou novelu zavádějící možnost uzavření manželství stejnopohlavními páry. Návrh je ve Sněmovně před druhým čtením, které se uskuteční nejdříve v listopadu. Nechybí tak například ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nebo poslanec za STAN Jan Berki, stejně tak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nebo ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Průvodu se také účastní náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti)

Hudba zní po celé trase průvodu

Po trase bude umístěno několik hudebních pódií na balkonech či vysokozdvižných plošinách. Čelo průvodu by mělo dojít na Letnou po 14:00. Na pláni bude stát Pride Park s hudebním programem na šesti různých pódiích, naplánovaný je do 22:00. Zazpívá i americká zpěvačka vystupující pod pseudonymem LP, která má při svém vystoupení natočit nový videoklip. V roce 2017 se proslavila albem Lost On You, které se dostalo na první místo hitparád v 18 zemích, předtím skládala písně pro Cher, Christinu Aguileru, Rihannu či Backstreet Boys.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. V letech 2020 a 2021 se akce nekonala kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s covidem-19.

Video
Video se připravuje ...

Na trase průvodu nechyběli ani odpůrci LGBT+ Daniel Šesták

Fotogalerie
133 fotografií