Letos v srpnu se bude konat už 13. ročník  LGBT+ festivalu Prague Pride, organizátorům ale vadí, že hlavní město festival nepodporuje tak, jako v předešlých letech. „Praha tak letos nevyvěsí v ulicích duhové vlajky, neosvítí Petřínskou rozhlednu duhovými barvami, ani nepřemaluje přechod na Mariánském náměstí naduhovo, neproběhne také slavnostní událost k vyvěšení duhové vlajky na budově magistrátu,“ vyjmenovali zástupci festivalu

Ke kritice se přidala i opozice, konkrétně bývalá radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) „Fotka z minulýho roku, kdy jsme před magistrátem dali duhový koberec, vyvěsili jsme vlajku na budově i v ulicích a hrdě jsme se hlásili k podpoře festivalu Prague Pride. Letos nic nebude, protože ODS. Je smutný pozorovat, jak Praha pod novým vedením stagnuje a dokonce couvá,“ napsala na Twitteru a připojila fotku s exprimátorem Hřibem, jak společně stojí na duhovém přechodu před magistrátem.

Primátor Svoboda ale kritiku odmítá s tím, že byla jen špatně interpretována jeho slova, kdy vysvětloval, že Praha pouze nepodpoří komerční část festivalu. „Duhová vlajka bude vyvěšena na radnici i dalších městských budovách. Tak jako každý rok pokračuje hlavní město Praha v tradici vyvěšování duhové vlajky.  Je to krok, kterým metropole dává najevo respekt k zájmům všech jejích obyvatel včetně menšin. Akce iniciativy Prague Pride dostala záštitu metropole a na její neziskové aktivity byly poskytnuty finanční prostředky. Komerční stránky akce – stejně jako u jakékoliv jiné akce – nemohu odpovědně z pozice primátora podpořit. Věřím, že tradice rozumné podpory Prague Pride bude pokračovat i v následujících letech,“ reagoval primátor na Twitteru.

Dále také připomněl, že duhová vlajka byla na magistrátu vyvěšena právě za jeho prvního funkčního období v roce 2011, kdy se Prague Pride konal vůbec poprvé. Svobodu za tento krok tehdy kritizoval třeba Dominik Duka nebo Václav Klaus. „Vnímal jsem to jako svoji povinnost, že tato menšina má právo na to, aby tolerance k ní nekončila u bran primátorské záštity,“ uvedl Svoboda.

Bohatý program

Festival začne 13. srpna a potrvá týden. Během těchto dní proběhne na na 150 akcí včetně řady programových novinek, které se odehrají na několika nových místech v Praze. Jako téma 13. ročníku tým zvolil v poslední době tolik diskutované tradice a jejich význam pro fungování společnosti.

Díky dárcům a dárkyním v crowdfundingové kampani se podařilo zachránit komunitní program v Pride Village na Střeleckém ostrově, kde v současné ekonomické situaci enormně narostly produkční náklady. Na protilehlé straně ostrova v SK Start Praha bude opět Pride House s bohatým vzdělávacím a diskuzním programem. Senzací Střeleckého ostrova se ovšem stane fakt, že poprvé v historii zde program nebude končit striktně v 22 hodin. V noci, když park musí ztichnout, se zábava přesune do dlouho zapomenutých podzemních prostor v KKafe, které se promění v Pride Club. Tamní afterparties hudebně zaštítí oblíbená jména pražské queer scény.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když princ se stane princeznou. Česko má první LGBTQ+ pohádky pro děti Jiří Marek

Fotogalerie
46 fotografií