Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) na konci července doporučil Obecnímu domu, aby zrušil říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Celá situace ale není vůbec jednoduchá, za zrušení koncertu by nejspíš umělkyně žádala náhradu a celá věc by podobně jako v newyorské opeře mohla skončit u soudu. Ředitel akciové společnosti Obecní dům Vlastimil Ježek navíc už dříve prohlásil, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení představení.

Vedení města se proto obrátilo na magistrátní právníky, kteří by měli ještě do konce týdne vypracovat analýzu, zda lze představenstvu městské akciové společnosti Obecní dům nakázat, aby bývalé podporovatelce Vladimíra Putina koncert zrušila. V pondělí 14. srpna by pak o celé věci znovu měla jednat pražská koalice, další den by se pak mělo sejít představenstvo společnosti Obecní dům vy vynést nad koncertem definitivní „ortel“.

„Pokud se z té právní analýzy ukáže, že vydat závazný pokyn z hlediska zákona možné není, že žádné páky k dispozici nemáme, potom mohu zůstat jen u původního doporučení. A bude potom záležet jen na představenstvu Obecního domu, jak se nakonec rozhodne,“ uvedl náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil. „Pokud koncert nezruší, nelze s tím z hlediska právního nijak polemizovat, ale představenstvo musí také unést tu společenskou debatu, která kolem toho bude,“ doplnil náměstek.

Podle Pospíšila je zásadní problém v tom, že akciová společnost Obecní dům se musí řídit zákonem o obchodních korporacích. „Kdyby se takový koncert uskutečnil třeba ve Vinohradském divadle, které je příspěvkovou organizací města, potom by pokyn ke zrušení koncertu bylo možné vydat snáze,“ vysvětlil radní.

Je třeba si také uvědomit, že se zrušením koncertu by vznikly neočekávané náklady a v tuto chvíli není vůbec jasné, kdo by je měl hradit. Finanční vyrovnání by žádala nejen pořádající agentura, ale pravděpodobně i sama Nětrebková. „Samozřejmě bychom měli i určité náklady s vracením vstupného. A je potom otázkou, jak se k tomu postaví paní Nětrebková, zda by akceptovala důvody zrušení,“ říká producentka Alena Kunertová z pořádající agentury Nachtigall Artists. Navíc říjnový koncert je téměř vyprodaný, zbývá asi 70 vstupenek.

Ukrajina zařadila Annu Nětrebkovou na svůj sankčí seznam kvůli její podpoře Vladimíra Putina v prezidentských volbách v roce 2012. Později také vystupovala pro obveselení separatistů na Donbase. Nětrebková sice odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu, proti Putinovi se ale nikterak nevymezila. Na starších fotkách je ve společnosti Putina viděna například i se svatojiřskou stuhou, která se za vlády Putina stala symbolem jeho podpory, v současné době vyjadřuje podporu i ruské invazi na Ukrajinu.

Video
Video se připravuje ...

Geniální talent W. A. Mozart. Češi ho zbožňovali, ve Vídni umírá v osamění a bídě Videohub

Fotogalerie
11 fotografií