U pražské státní policie aktuálně slouží zhruba 3500 policistů. Krajské policejní ředitelství v úterý informovalo při spuštění nové náborové kampaně, že kvůli chybějící zhruba tisícovce policistů začalo nabírat i uchazeče s výučním listem. Dříve přitom bylo ukončené středoškolské vzdělání s maturitou povinné. Šéf pražských policistů Petr Matějček ke změně uvedl, že "nikde není psáno, že když člověk nemá maturitu, tak nemůže být dobrý policista".

Nové kolegy hledá i Městská policie Praha. „Uchazeč o práci strážníka musí stále mít středoškolské vzdělání zakončené maturitou. Ano, trochu paradox, ale je to tak. Strážník není policista. Maturita je zákonem stanovený předpoklad. Stejně jako spolehlivost, bezúhonnost, věk 18 let a státní příslušnost k ČR," napsala městská policie na Facebooku. „Na jednu stranu máme vysoké požadavky, na druhou máme co nabídnout," pokračovala.

Vedle náborového příspěvku zmínila mezi dalšími benefity příspěvek na dopravu či bydlení 10.000 korun měsíčně, roční příspěvek 5000 korun na rekreaci, stravenkovou kartu, příspěvek na penzijní a důchodové pojištění, letní a zimní tábory pro děti zaměstnanců, "skvělé parťáky a parťačky a kvalitní vybavení v podobě výstroje a výzbroje". Plat po složení závěrečných zkoušek, získání zbrojního průkazu a dvouměsíční praxi vyčíslila při započtení benefitů a příplatků na 48.000 korun měsíčně.

Bezpečnost Pražanů

„Práce strážníků na ulici je té policejní dosti podobná. Všichni máme společný cíl – zajistit bezpečnost Pražanů a návštěvníků metropole, pomoci, kde je třeba," dodala. 

Pražská státní policie nabízí novým uchazečům vedle náborového příspěvku 150.000 korun také šest týdnů dovolené, bezplatné ubytování pro mimopražské policisty na 20 let, náhrady cestovních výdajů, příspěvek na stravování, bezúročné půjčky, příspěvek na kulturu a sport, bezplatné jazykové vzdělávání či možnost přiznání stabilizačního příplatku 2500 až 3000 korun po úspěšném zakončení základní odborné přípravy. Nástupní plat je podle ní přibližně 30.000 korun hrubého a po ukončení přípravy zhruba o 10.000 více.

Nejvíce policistů v hlavním městě chybí v odboru dopravní policie, dále na místních odděleních a v oddělení metro. Uchazeči bez maturity dostanou možnost si zkoušku dodělat v resortní škole ministerstva vnitra. Další podmínky přijetí - například psychotesty - jsou pro zájemce s výučním listem stejné jako pro ty s maturitním diplomem.

Fotogalerie
10 fotografií