Vůbec poprvé čeští stavaři zapojili do práce jednu z nejmodernějších technologií v této oblasti. V rámci výstavby nové čtvrti v Modřanském cukrovaru použili stavitelé technologii betonového 3D tisku. Stroj dokáže z obyčejného betonu vytisknout celou místnost za několik hodin, práce stavitelů se tak ze samotného staveniště začíná čím dál tím více přesouvat k počítačům.

Sanitární místnost, kterou ve čtvrtek na střeše jednoho z bytových domů v Modřanském cukrovaru tiskárna vytiskla, je prvním vyzkoušeným projektem v ostrém provozu v Česku. Stavitelé si technologii už nyní pochvalují.

Nová čtvrť

V Modřanském Cukrovaru by do roku 2026 měla vzniknout celá nová čtvrť s více než osmi sty byty. Vedle nich zde vzniknou i komunitní prostory, školka, pivovar nebo také unikátní vyhlídka na zachovalém průmyslovém komíně. Místa pro komornější sousedská setkávání vzniknou ale i na střechách jednotlivých bytových domů. A právě zde sehrála 3D tiskárna svou roli, jejím úkolem bylo vytisknout menší sanitární místnost, která bude součástí společného zázemí. Místnost o rozměru zhruba 2x2 metry tiskárna vykouzlí za méně než dvě hodiny.

V čem vidíme hlavní přínos, je především efektivita, udržitelnost a bezpečnost. Technologie 3D tisku nám pomáhá standardizovat všechny procesy a zkrátit je. Výhoda je také samozřejmě omezení potřeby pracovních sil, protože trh práce je v našem oboru velmi nestabilní,“ vysvětlil pro Blesk projektový manažer Petr Duša ze společnosti Skanska Residential. Podle jeho odhadu by konstrukce stejného rozměru zabrala běžným způsobem i dva týdny. Zároveň ale dodává, že samotná doba tisknutí nezahrnuje i přípravy a modelování.

Projekt od architekta je nejdříve potřeba převést do digitálního 3D modelu, následně model zpracuje speciální software, který tiskárně přesně určí, jak se má její rameno pohybovat a jak má nanášet jednotlivé vrstvy. Zbytek práce už je čistě na tiskárně, stavitelé na ni jen průběžně dohlíží. „Kdybych se na to podíval v horizontu těch více než třiceti let, co se v tomto oboru pohybuji, koukám na to, jako na zázrak. My jsme všechno dříve dělali rukama a všechno měli na papíře, dnes máme vše na počítačích a pracuje tu stroj, který před deseti lety dokázal vytisknout maximálně kytičku z plastu,“ říká Petr Duša.

Češi můžou být hrdí

Tiskárna, která byla použita na stavbě v Modřanském cukrovaru je přitom český vynález. Oproti ostatním konkurenčním technologiím, má česká firma ICE náskok v tom, že jejich tiskárna umí pracovat s běžným betonem. Díky speciální hlavici umí tiskárna do betonu přimíchat potřebné složky, aby jeho vlastnosti byly pro potřebu tisku ideální.

Ostatní tiskárny zatím potřebují, aby složení betonu bylo patřičně upraveno dříve, než se do tiskárny nalije. „To má dvě obrovské výhody. První je cena, protože běžný beton je oproti tomu speciálnímu výrazně levnější. A druhá je logistika, speciální směsi se vyrábí jen na několika místech po Evropě, zatímco běžný beton je k dostání v podstatě všude,“ vysvětlil pro Blesk Dominik Stupka, vedoucí projektu ze společnosti ICE.

V Modřanském cukrovaru ale není betonová 3D tiskárna zdaleka jedinou využitou moderní technologií. Bytové jednotky pracují s rekuperací energie, celé domy pak budou mít zelenou střechu s fotovoltaickými panely. Bytové domy také budou používat recyklovanou vodu na splachování záchodů ale i do praček na prádlo.

Video
Video se připravuje ...

Představení Modřanského cukrovaru  Skanska Reality - Konečně doma

Fotogalerie
16 fotografií