Léto je v plném proudu a vydržet v rozpáleném městě, zvláště pak s malými dětmi, je mnohdy náročné. Většina rodičů proto před úmorným vedrem utíká se svými ratolestmi k vodě, a to jak do bazénů, tak na přírodní koupaliště. Češi a samozřejmě i Pražané jsou opravdu vodomilci, vždyť snad nikde na světě nevidíme na zahradách tolik bazénů jako právě u nás.

Podle Jana Sedláčka, odborného garanta preventivního projektu s názvem U vody bez nehody, je nejdůležitější prevence. Všichni máme v paměti uložené výstrahy, že nemáme skákat do vody, kterou neznáme, nechodit plavat po jídle nebo příliš rozpálení. Jsou ale i věci, které třeba sami rodiče netuší, že je dělají špatně.

Pozor na špatné pomůcky

Řeč je především o plaveckých pomůckách, jako jsou například nafukovací rukávky nebo kruhy. „Tradiční kruh a křidýlka nejsou považovány za bezpečné z důvodu snadného sesmeknutí, také nejsou vyráběny z kvalitního materiálu a například při skoku do vody nejenže mohou dítěti sklouznout, ale mohou se i potrhat. Nejsou vhodné ani pro výuku plavání, neboť nenechají dětské tělíčko se na vodu přirozeně položit,“ vysvětluje Sedláček.

Na co si dát u vody největší pozor?
Autor: U vody bez nehody

Mnohem vhodnější jsou plavecké pásky s dostatečným množstvím navlečených výtlačných destiček. Ten dítěti pomáhá při výuce plavání i k lepšímu pocitu bezpečí. Jen je třeba dát pozor, aby byl dobře upevněn v pase a nestoupal dítěti až pod ramena. Pás je pak vhodné dítěti doplnit o plaveckou destičku, žížalu/nudli nebo ponton na hraní,“ doplňuje.

Kdo hlídá?

Sedláček také upozorňuje, že je děti nezbytné u vody neustále hlídat, a to i na koupalištích, kde je plavčík. „Rodiče pak často děti nechají bez dozoru, spoléhají se na to, že na děti dohlédne plavčík, ale tento přístup nemůžu rozhodně doporučit. Pokud jde o větší děti – plavce a vy se z nějakého důvodu rozhodnete, že zůstanete na břehu, vždy vám musí oznámit, že do vody jdou, abyste mohli jejich pohyb ve vodě trvale sledovat a případně zasáhnout.“

Stejné je to například u bazénu na zahradě, kde se sejde skupina dospělých s dětmi. „Je dobré si mezi dospělými vždy jasně a výslovně říct, kdo na děti v tu chvíli dává pozor. Pokud hlídají „tzv. všichni“, buďte si téměř jistí, že nehlídá nikdo. Pokud přebíráte velení, nikdy se neotáčejte k vodě zády,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Víte, že většina lidí se topí úplně potichu? Videohub

Fotogalerie
44 fotografií