Na sociálních sítích se objevily fotky Vltavy, po které plují kulečníkové koule. Pražany nová instalace bezesporu zaujala a – což většinou není úplně obvyklé – hodnotí ji pozitivně. I když jen málokdo tuší, o co vlastně jde. Jedná se o instalaci maďarského umělce Ottó Vinczeho, která vznikla u příležitosti 70. výročí založení Maďarského kulturního centra v Praze.

Symbol síly a úctyhodnosti vody

Instalace je putovní a Vincze pro každé město připraví jednu unikátní kouli. V Praze se jedná o bílou kouli se symbolem Bradáče. „V návaznosti na myšlenkový obsah znamení použitých v předchozích instalacích jsem hledal známý symbol, který souvisí s historií dané lokality. Bradáč nám má připomínat sílu a úctyhodnost vody, nejdůležitějšího živlu naší existence. Její nedostatek nebo naopak přetékající hojnost – jako už tolikrát v dějinách Prahy – může vést až k ohrožení života,“ komentuje svoje rozhodnutí sám autor.

A cože to ten Bradáč vůbec je? Jedná se o kamenný reliéf, který byl svého času součástí Juditina mostu. Dodnes je jeho kamenná hlava zabudovaná do nábřežní zdi nedaleko Karlova mostu. Tato kamenná hlava sloužila po mnoho staletí k velmi praktickému účelu. Pokud hladina Vltavy dosáhla k Bradáčovým vousům, museli obyvatelé Starého Města prchnout před povodní. Dodnes je vedle kamenné hlavy zabudovaná stupnice měřící hladinu vody.

Vodní kulečník

„Bradáč v naší instalaci už není striktně svázaný svým původním posláním, nyní může jako duch volně sledovat pohyb vody,“ doplňuje Vincze s tím, že „vltavský kulečník má ta trochu obrácenou úlohu, kdy se nepohybují samotné koule ale řeka pod nimi“. 

Instalaci tvoří metrové kulečníkové koule, které reagují na pohyb vody a vlnky způsobené proplouvajícími loďkami. Diváci se tak stávají součástí díla, jelikož dotvářejí jeho aktuální podobu. Koule jsou ve skutečnosti bóje, které jsou ukotvené na dno řeky. Pro kolem projíždějící šlapadla a loďky tak představují zábavné zpestření plavby. Kupodivu se Pražanům také líbí a instalace je přijímána veskrze pozitivně. „Zrovna jsme si říkali, co je to za novou atrakci pro šlapadla. Vypadá to super a na léto se to hodí,“ shodují se Pražané na sociálních sítích.

Pokud chcete novou instalaci prozkoumat, opravdu je asi nejlepší půjčit si loďku nebo šlapadlo a prohlédnout si dílo pěkně zblízka, včetně hlavy Bradáče. Pěkně je však vidět jak Karlova mostu, tak z mostu Legií, případně ze Střeleckého ostrova. Pohled na pohupující se bóje spolu s pražským panoramatem může být příjemná aktivita na závěr náročného dne.

Video
Video se připravuje ...

Plovoucí kulečníkové koule na Vltavě. Novou instalaci vytvořil maďarský umělec. Veronika Foltová

Fotogalerie
10 fotografií