Dokument kritizuje opozice, podle které je nekonkrétní a rovněž dokumentu vytýká některé plány, například v dopravě. Městská rada představila programové prohlášení zhruba devět měsíců po komunálních volbách a téměř čtyři měsíce od volby vedení města.

Primátor: Postupovali jsme rychle

Programové prohlášení původně koalice slibovala představit letos do konce března. Zpoždění podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) způsobilo dojednávání některých témat. Mezi ta problematická patřila například doprava. „Nejdelší doba bylo skládání koalice, tohle šlo relativně rychle. Problém spočívá v tom, že potřebujete mít dobře vydiskutované, co chcete dělat. Na některých úrovních to v něčem trvalo déle,“ řekl.

Komunální volby se konaly koncem září minulého roku. Až v únoru roku 2023 se koaliční strany domluvily na spolupráci. V Praze vládne koalice Spolu, Pirátů a STAN, která má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici jsou Praha Sobě, ANO a SPD.

Tramvaje, stromy a Metropolitní plán

Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se radní chtějí zaměřit na rozvoj MHD, vybudování tramvajového okruhu, na klimatický plán či výsadbu stromů. Důraz je kladen také na inovace, kdy se bude prosazovat vznik vědeckotechnického parku, řekl Hřib.Jednat bude se státem o finanční podpoře výstavby vnitřního silničního okruhu.

Dokončen a uveden do života by měl být Metropolitní plán, který určuje co a kde se může stavět. Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) pak chce o některých problémech jednat se Středočeským krajem. To by se mělo týkat třeba školství.

„Nepřišla jsem dělat revoluci, ale evoluci,“ řekla náměstkyně primátora pro sociální oblast a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS). Klíčový je podle ní dostatečný počet míst v sociálních zařízeních a důležité je, aby lidé mohli co nejdéle zůstat doma. Zaměřit se chce na děti s autismem a vybudování nového sídla záchranné služby. „Dalším tématem je péče o duševní zdraví obyvatel,“ dodala.

V kultuře se chce náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) zabývat rekonstrukcí Divadla na Vinohradech nebo dohodou a urovnáním sporů s potomky malíře Alfonse Muchy o Slovanskou epopej. V cestovním ruchu chce lákat turisty, kteří nejedou jen za pivem, ale za kulturou. Otevře se pražské podzemí.

Pokračovat bude jednání se státem o směnách majetku a pozemků pro klíčovou infrastrukturu a rozvoj Prahy. Radní Adam Zábranský (Piráti) chce vytvořit novou koncepci nakládání s majetkem, rozvíjet Holešovickou tržnici a Výstaviště a odstraňovat nelegální reklamy. Zvýšit chtějí radní peníze na opravu vodohospodářské infrastruktury, opravy Ústřední čistírny odpadních vod nebo další čističky. Přibude také míst ve školách.

»Nevymazlený« program

Podle zástupců opozice je ale prohlášení nekonkrétní.Většina bodů již běží, něco je dokonce hotové, třeba P+R Nové Butovice nebo tramvajová trať do Libuše,“ řekl ČTK opoziční zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). V dokumentu pak podle něho chybí například péče o lidi s postižením a jejich přesun z domovů u hranic zpět do Prahy.

„Přiznám se, že po tak dlouhé době bych očekával vymazlenější dokument. Absolutně nemůžeme souhlasit s kontroverzním plánem na omezení dopravy na Malé Straně a Smetanově nábřeží. Už jen kvůli tomu, že některé sousední městské části s tím nesouhlasí,“ uvedl opoziční zastupitel ANO Ondřej Prokop. Radní podle něj také neřeší parkování na sídlištích.

Poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher řekl, že mu v dokumentu chybí plán řešení nedostatku míst ve školách nebo větší propojení se státem. „Říkají, že Praha je vlastně ministerstvo a odkazovali se při tvorbě koalice neustále na to, že kopírují tu vládní, ale z toho tam nic není,“ řekl ČTK Nacher. Kritizoval rovněž dobu, kterou koalici trvalo dokument připravit. „Typické je pro tuto koalici, že jí vše trvá. Je tři čtvrtě roku od voleb a my se teprve dozvídáme o programovém prohlášení,“ dodal Nacher.

Video
Video se připravuje ...

Tisková konference koalice SPOLU Praha. (2022) Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií