Policie případ dál prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, uvedl na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Kriminalisté chtějí postupně vyslechnout lidi, kteří ve výtahu cestovali.

Při pádu výtahu v nemocniční budově číslo tři, kde je ORL, se zranila zhruba sedmdesátiletá žena. Zlomila si nohu a skončila na ortopedii. Dalších 12 lidí, kteří vyvázli bez zjevných zranění, preventivně zkontrolovali lékaři Bulovky.

Budova, kde výtah spadl, patří hlavnímu městu. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl v neděli pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Informace o příčinách pádu bude chtít od vedení nemocnice ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) včetně opatření, aby se podobná situace neopakovala. Výtah spadl z druhého patra. Hasiči a policisté uvedli, že byl přetížený, povolená maximální kapacita byla překročena víc než dvojnásobně.

„Podle předběžných zjištění nedošlo k utržení, pádu ani zřícení výtahu. V důsledku přetížení došlo k překonání trakce nosných lan na trakčním kole, čímž kabina výtahu sjela ze druhého patra rychlostí přibližně 0,5 metru za sekundu. Kabina dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila,“ informovala FN Bulovka v pondělí odpoledne na twitteru. Ve výtahu bylo podle ní upozornění na maximální nosnost a počet osob, které mohou najednou cestovat v kabině. V tomto případě byla ale povolená kapacita překročena víc než dvojnásobně.

„Všichni lidé z výtahu, včetně čtyř dětí, jsou už z nemocnice propuštěni. Jediná zraněná žena s frakturou hlezna byla rovněž propuštěna do domácího léčení s doporučením na kontrolu v místě bydliště,“ uvedla mluvčí Bulovky.

Jak funguje jištění výtahu?

Vedoucí servisu společnosti AZ Výtahy ČR Ludovít Kluka ČTK řekl, že současné výtahy jsou konstruované tak, aby nemohly nekontrolovaně padat a jsou navrženy na mnohem vyšší nosnost, než je uváděná maximálně povolená kapacita. Zdůraznil ale, že neví, jaký typ výtahu spadl na Bulovce, jak by starý nebo jak se výtah při přetížení choval.

Výtah je zajištěn několika lany. V nekontrolovaném pádu výtahové kabiny dolů brání omezovač rychlosti, který při náhlém zvýšení rychlosti kabiny nad stanovenou mez či při závadě lan pomocí takzvaného zachycovače výtah zastaví. Pokud ale výtah sjíždí malou rychlostí, zabezpečovací zařízení nevyhodnotí jízdu jako pád a zachycovače nespustí. Za bezpečnost provozu výtahů a jejich technický stav odpovídá majitel objektu, který musí zajistit pravidelné odborné revize.

Video
Video se připravuje ...

Daniela byla ve výtahu, když se zřítil. Popsala hrůzostrašný zážitek. (25. června 2023) David Malík

Fotogalerie
39 fotografií