Sergio Almeida, původem z Portugalska, by se podle svých vyjádření na sociálních sítích dal považovat za poněkud urputného cykloaktivistu. Podle svých slov ale jen upozorňuje na chyby, které město dlouhodobě neřeší. Sám jezdí každý den do práce po magistrále. Na otázku ostatních pražských cyklistů, proč raději nevyužívá cyklostezku po nábřeží, která je bezpečnější, odpovídá: „Bavíme se o centru města, kde rozhodně není zákaz vjezdu cyklistům, magistrála je z časových důvodů pro mě nejpohodlnější, cesta mi trvá o více než deset minut kratší dobu, je ale nebezpečná, proto na to už mnoho let upozorňuji,“ argumentuje Almeida.

Zbytečný aktivismus?

Portugalec na svém Twitteru avizoval, že následující den vyznačí na magistrále prostor, který by měl sloužit cyklistům. Ve svém tweetu označil i bývalého primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který má nyní na starosti dopravu. „Dokud žijeme v demokracii, není možné nezákonně vnucovat svou vůli ostatním. Vyzývám vás a žádám, abyste se do toho nepouštěl. Zlidštění dálnice nemůže nastat ze dne na den,“ napsal Hřib.

Almeida tedy skutečné další den ráno na magistrále začal křídovým sprejem sprejovat značky, kudy by podle něj cyklopruh měl vést. Jenže policie informaci ze sociálních sítích už měla, a tak celý úsek monitorovala. Když se Almeida objevil se sprejem, hlídka ho zastavila. „Vyjížděli jsme na základě oznámení, že má jistá osoba sprejovat na komunikaci. Věděli jsme o tom ze sociálních médií, takže jsme byli připraveni. Osobu jsme dohledali a omezili na osobní svobodě, jelikož hodlala v protiprávním jednání pokračovat,“ sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

„V tuto chvíli je osoba podezřelá ze spáchání přestupku na úseku dopravy, veřejného pořádku a majetku. Muže jsme převezli na oddělení. Přestupek bude řešit příslušný správní orgán,“ doplnila mluvčí.

Celou akci Sergio Almeida přenášel živě na svůj twitterový účet. „Dobré ráno, Praho, tohle je první video, které způsobilo všechen ten rozruch a zaměstnalo dokonce i policii,“ napsal k videu, kde bylo zároveň vidět, jak ho zastavují tři policejní auta. „Páni, zvyšování povědomí je zločin,“ popsal situaci.K Almeidově aktivismu se vyjádřil i spolek AutoMat. „Téměř 15 let marných snah o humanizaci magistrály a frustrace z ostudných podmínek pro cyklodopravu na této městské tepně vyvrcholila zoufalým aktem občanské neposlušnosti.“ Podle AutoMatu samozřejmě není porušování zákonů tou správnou cestou. „V kontextu debat o podobě „města pro lidi” se ale na něj dá pohlížet s určitým pochopením,“ uzavírá spolek.

Fotogalerie
14 fotografií