Přejmenování se podle informací městské části dotkne asi 5 000 lidí, kteří si budou muset ve lhůtě šesti měsíců od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy, technické průkazy a informovat banky nebo telefonní operátory. Radnice spustila webovou informační kampaň, výměna má být zdarma a bez čekání.

Anketa vzbudila rozpaky

Zdaleka ne všichni obyvatelé s přejmenováním souhlasí. Praha 3 loni uspořádala průzkum mezi obyvateli ulice. Doporučený dopis si podle dřívějších informací převzalo 3 689 lidí s trvalým bydlištěm v ulici, ale reagovalo jich 944. Na druhou stranu 71 procent z nich se vyjádřilo proti přejmenování.

„Z oslovených obyvatel a podnikatelů sídlících v Koněvově ulici se v rámci první ankety téměř tři čtvrtiny nezúčastnily,“ sděluje Jiří Hannich, tiskový mluvčí Prahy 3. Pro představu o širším spektru názorů se tedy uskutečnila druhá anketa, která zahrnovala všechny obyvatele Prahy 3 s účastí okolo 2 200 lidí, kteří naopak v 68% změnu podpořili.

Ozvaly se však hlasy, že s ohledem na celkový počet obyvatel dosahující cca 74 tisíc se jedná o malý vzorek. „Tato druhá anketa proběhla skrze aplikaci Mobilní rozhlas. Pracovali jsme tedy se souborem respondentů, který tato aplikace nabízí. Návratnost dat byla v tomto případě dalek vyšší, konkrétně 68 %, většina hlasujících pak byla pro přejmenování Koněvovy ulice,“ upozorňuje Jiří Hannich.

Veřejné mínění

Nicméně výsledky z obou šetření sloužily pouze jako orientační přehled pro politiky z Prahy 3. „Lze předpokládat, že přirozeně přihlédli spíše k té anketě, která nabídla větší výběrový soubor a komplexnější výsledky,“ uvádí tiskový mluvčí. Navíc prý data ukazují, že obyvatelé „Koněvky“ mají strach z administrativy při změně dokumentů. Proto městská část prodloužila lhůtu k zažádání občanského pasu na 6 měsíců a to zdarma.

Občanská sonda

S Bleskem jsme se vypravili přímo na místo, abychom se zeptali obyvatel a podnikatelů, co si o změně názvu a s tím spojenými povinnostmi myslí. „Mně je to jedno, bydlím v Kobylisích, ale podnikám tady,“ směje se Honza Pražák a dodává „Koněvova není moc dobré jméno. Z historického hlediska mě v této dlouhé ulici jeho jméno s*re,“ zlobí se podnikatel. S ním souhlasí podnikatelka Tereza Blechová. „Jeho jméno se mi v této ulici nelíbí,“ dodává. Ani z druhého jména není nadšená, ale je ráda, že Koněv z pouličních štítů budov zmizí.

Petr Větrovský vede sice podnik Hanák Home Design v ulici Husitská, ale je rád, že se vedlejší ulice bude jmenovat jakkoliv jinak než Koněvova. „Chápu, že přepsat občanky pro trvalý pobyt může být náročné, ale nedávno jsem si také měnil občanku, a myslím si, že by to neměl být problém,“ říká.

Další podnikatel z Koněvovy Jan Pařil také souhlasí s přejmenováním. „Hlavní třída na Žižkově by měla mít jméno, které se Žižkovem souvisí. Po pravdě řečeno by mi bylo jedno, jestli by se jmenovala Žižkovská, nebo Hartigova,“ myslí si vedoucí designového a punkového Studia Žižkov. Byl to právě on, kdo navrhl vedení radnice Prahy 3 alternativní název Žižkovská. Je však nakonec rád, že se bude jmenovat po někom, kdo se o Žižkov zasadil.

Obyvatelka z ulice Jana není nadšená, že bude běhat po úřadech. „Jméno už je zaběhlé a nemělo by se měnit,“ dodává. Přítel Kateřiny, další z oslovených obyvatel, pro změnu ztratil doklady a nechal si vystavit nové. Záhy je však bude muset znovu měnit kvůli jinému názvu ulice. „Mně končí platnost občanky za rok, takže bych musela stejně měnit, ale kvůli přejmenování musím jít na úřad dříve,“ říká. Přejmenování je podle ní jen symbolické gesto a když už, tak měli ulici pojmenovat neutrálně. Ani Khahn Yaiala z Turecka není nadšený. „Musím zajít na cizineckou policii a najmout překladatele, protože na úřadu obvykle nehovoří anglicky,“ říká.

Video
Video se připravuje ...

Ulice Koněvova před výměnou návěsních štítů Jan Dařílek

Fotogalerie
21 fotografií