Město dá podle náměstkyně nemocnici 2,5 milionu korun na vybavení nové ordinace, 870 000 korun pak bude na financování chodu zubní pohotovosti od září do prosince letošního roku. Udženija dodala, že kromě pohotovosti bude v ordinaci v denních hodinách fungovat standardní zubní klinika určená zejména pro sociálně znevýhodněné pacienty.

Hlavní město se potýká s nedostatkem zubních pohotovostí zejména pro dětské pacienty, protože od začátku letošního roku přestala fungovat dětská zubní pohotovost v motolské nemocnici. Nyní tak v metropoli není žádná určena výhradně dětem. Magistrát nyní podle Udženije dokončuje jednání s krčskou nemocnicí, která již zubní pohotovost provozuje, o zřízení specializované dětské části. Vedení nemocnice připravuje návrh jejího financování.

Pokud vše půjde dobře, chtěla by náměstkyně vznik dětské pohotovosti v Krči nechat schválit na zářijovém zastupitelstvu. Dodala, že poptávka po pohotovostech v metropoli roste, ale například v případě té v Městské poliklinice ve Spálené ulici je polovina pacientů ze Středočeského kraje. O navýšení kapacit pohotovostí v okolí Prahy chce Udženija hovořit na plánovaném společném jednání radních Prahy a Středočeského kraje.

V Praze jsou nyní veřejně financované zubní pohotovosti pouze v Městské poliklinice ve Spálené a ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí sice má zubní pohotovost, ale ta se nezaměřuje na běžnou péči, ale na stomatochirurgické zákroky, jako je ošetřování úrazů, zánětů nebo komplikací po chirurgických výkonech. Další pohotovosti provozují soukromé kliniky.