Zrychlení výměny je podle Chabra součástí nové koncepce veřejného osvětlení, kterou by mělo vedení města schvalovat do konce roku. S ohledem na rozhodnutí EU a předpokládané skladové zásoby sodíkových výbojek po ukončení jejich výroby je nutné, aby město vyměnilo 15 000 svítidel ročně. Dosud město celkem vyměnilo asi 10 000 svítidel. Předseda dodal, že modernizace sice přináší poměrně vysoké náklady, ale LED svítidla oproti starší technologii znamenají úsporu až 40 procent na spotřebované elektřině.

Solární panely

Město také plánuje umisťovat na své budovy solární panely, nyní se je podle Chabra fotovoltaika instaluje na asi 25 objektů. V blízké době by měly vzniknout celkem na asi 200 střechách a v budoucnu se má podle dřívějších vyjádření toto číslo zvýšit až na 7000. Město z tohoto důvodu v minulém volebním období založilo příspěvkovou organizaci Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE).

Podle Chabra magistrát čeká mimo jiné na podobu novely zákona, kterou projednává Sněmovna. Podle současné legislativy lze elektřinu získanou z panelů využít jen v dané budově, zatímco po schválení novely by mělo být možné ji poslat do distribuční sítě a použít jinde. To je podle Chabra zásadní, protože například školy nemají v době letních prázdnin prakticky žádnou spotřebu, ale mohou být osazeny panely a vyrábět elektřinu využitelnou jinde.

Video
Video se připravuje ...

Noční Praha ozářená lampami. Jan Dařílek

Fotogalerie
10 fotografií