Známý a velmi oblíbený park Zahrádky ve Vysočanech na Praze 9 získal své jméno po zahrádkářské kolonii, které zde v minulosti byla a do dnešních dnů se zachovala alespoň její menší část. Jde o mimořádné území, které díky meandru říčky Rokytky je velice úrodné. Dříve se tu pěstovaly ovocné stromy i květiny. Dodnes žije na území řada chráněných živočichů jako třeba ještěrka obecná. Svůj domov tu přes zimu má i vzácná včelka samotářka.

Území Parku Zahrádky s blízkou zahrádkářskou kolonií se nachází uprostřed rozvojového území, kde bude v budoucnu žít až 40 tisíc lidí. Je proto důležité, aby se zeleň podařilo zachovat. Pozemky zahrádkářské kolonie patřily dříve státu, v rámci církevních restitucí však připadly zpět dominikánské církvi. Protože jsou pozemky v územním plánu vedené jako stavební, logické rozhodnutí církve je pozemky prodat developerovi. Tomu se ale místí ve shodě s radnicí Prahy 9 snaží zabránit.

Demoliční výměr 

Církev už má v ruce demoliční výměr na chatky, které v zahrádkářské kolonii stojí. “Postup vlastníka, kterým je dominikánská církev, na mě působí tak, že nás chtějí vyhnat a nechat to tady zničit a zpustnout, aby měli argument, proč se má v místě stavět. Kdokoli sem totiž přijde a vidí, jak nádherná zelená oáza, která vznikala postupně 30 let, tady je, považuje za samozřejmé, že by tu měla zůstat,” vysvětluje Lukáš Příbramský, předseda spolku Rokytka žije, který se o záchranu dlouhodobě zasazuje. “Proto také chceme, aby místo zůstalo nezastavěné a aby bylo zpřístupněno veřejnosti a na části vznikla komunitní zahrada a školní zahrada pro děti z nové školy.” dodává.

Spolek přišel i s několika návrhy, jak by prostory šly využívat, aby měly význam pro celou společnost. Problém ale je, že majitel pozemku z nich chce logicky profitovat. Situaci na včerejším zasedání řešilo i pražské zastupitelstvo. Praha 9 několikrát město žádala, aby pozemky od církve vykoupila.

Pomůže magistrát?

„My nedaleko stavíme školu a školku, hustota zastavění na Praze 9 neustále roste, je nezbytně nutné, aby se zeleň zachovala. Nicméně není ve finančních možnostech městské části, aby pozemky vykoupila,“ řekl na včerejším zastupitelstvu starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

„V okolí zahrádek se stala urbanistická chyba, která je dodnes ve stávajícím územním plánu. Většina těch bytových domů tam vůbec neměla stát. Je jasné, že pozemek nemůžeme žádným způsobem vyvlastnit, je třeba najít jiné řešení, ideálně v podobě směny pozemků,“ doplnil náměstek primátora pro rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Zatupitelstvo se tedy na posledním zasedání shodlo, že pověří náměstka Hlaváčka a radního pro majetek Adama Zábranského (Piráti), aby „projednali získání pozemků zahradní kolonie do veřejného vlastnictví ve prospěch občanů Prahy především ověřením možností majetkových směn a k urychlenému jednání s vlastníky pozemků zahradní kolonie s cílem posunout plánované necitlivé demolice, aby neprobíhaly v období vegetace, kácení stromů a odnětí úrodné půdy ze zemědělského půdního fondu.“ Na příštím zastupitelstvu pak proběhne prezentace výsledku jednání a navrhnutí dalšího postupu.

Video
Video se připravuje ...

Jak pěstovat jahody v truhlíku? Videohub

Fotogalerie
15 fotografií