Kromě Marvanové, která vůbec nehlasovala, Svobodu nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD, které byly proti. Naopak opoziční ANO hlasovalo pro volbu Svobody primátorem. Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. V opozici jsou ANO, Praha Sobě a SPD.

Marvanová: Nejsem součástí koalice

„Dozvěděla jsem se ale před necelými 14 dny z médií, že výslovně pod koaliční smlouvou nemám být, protože si to Spolu nepřeje,“ řekla Marvanová. Uvedla, že proto nehlasovala. „Totéž udělám i při volbě rady, protože já nejsem součástí koalice,“ dodala. Náměstky primátora a radní budou zastupitele volit ještě dnes.

Členkou zastupitelského klubu Spolu Marvanová zůstává. „Pro mě je důležitý závazek voličům a já to měnit nebudu,“ řekla. Uvedla, že při schvalování dalších věcí se bude rozhodovat sama, podle volebního programu, za který kandidovala. „Pokud návrhy budou rozumné, tak je budu podporovat, i když nejsem součástí koalice,“ sdělila Marvanová. Klíčový bude pro ní koaliční program a sliby voličům.

Ani součást koalice, ani součást Spolu

Den po konání zastupitelstva se koalice Spolu usnesla na reakci. Senátorku a bývalou radní hlavního města vyloučili ze zastupitelského klubu. A důvod? „Pro zastupitele klubu není akceptovatelné, že Hana Kordová Marvanová kandidáta na primátora Bohuslava Svobodu osobně opakovaně ujišťovala, že pro něj bude hlasovat při volbě primátora dne 15. prosince 2022 a stejné stanovisko deklarovala i představitelům a členům klubu SPOLU pro Prahu, přesto však v průběhu jednání od tohoto svého slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit jeho volby,“ stojí v tiskové zprávě.

„Ve stejném duchu se Hana Kordová Marvanová zachovala i během čtvrtečního jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy při volbě primátora a dalších členů Rady hlavního města Prahy, kdy svým hlasem nepodpořila kandidáta na primátora ani nikoho jiného z kandidátů do vedení hlavního města. Tím jasně vyjádřila nejenom svou neloajalitu ke klubu, ale také nepodporu vzniku koalice na vládním půdorysu.“ Podle představitelů koalice Spolu se jedná o „zásadní porušení principů loajality ke svému lídrovi a všem zbývajícím členům klubu.“

Jsem velmi překvapená. Naprosto s rozhodnutím nesouhlasím ani s tím, že bych poškodila Spolu. Naopak jsem říkala, že koalici v této podobě podporuji a jsem ráda, že má Praha konečně nové vedení. Nebylo mi ale ani umožněno, abych klubu své kroky vysvětlila, odmítli se mnou hovořit,“ řekla Marvanová.

Svůj postup a postoje vnímá naopak jako kroky, které pomohly vyřešit povolební situaci a vznik nové koalice. Mimo jiné v prosinci svým postojem odvrátila vznik obdoby opoziční smlouvy Spolu a ANO, kdy by podle ní Spolu touto dohodou porušilo to, proč jim voliči dali své hlasy.

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Hanou Kordovou Marvanovou Videohub

Fotogalerie
10 fotografií