Slunce žhne na kopec, na němž stojí nová budova školky Vokovická. V okolí jsou lavičky a kupodivu docela klid, i když jen o pár metrů dál je hlučná vozovka. Cvrčci cvrkají v jediném vyšším porostu široko daleko, který byl kdysi součástí siluety travnatého pomníku generála Františka Fajtla. Trávu teď ale převyšuje několik rostlin plevele laskavce ohnutého a jen o kousek dál, tam, kde má být ocas siluety letounu, je země zase úplně vyschlá. Kdyby na místě nebyla cedule se jménem stíhacího letce, jenž ve Vokovické ulici v Praze 6 prožil řadu let, stěží by někdo „pomník“ ve změti plevele a suché trávy rozpoznal.

Rostoucí pomník

Stav, v jakém se pomník Františka Fajtla nachází, již delší dobu dráždí obyvatele Prahy 6. Ti si v červenci na Facebooku postěžovali, že suchá tráva není dostatečně reprezentujícím pomníkem vzácnému člověku: „Připadá mi to pořád jako zajímavý nápad, ovšem ve dvou tragicky suchých letech za sebou neproveditelný. Jaké může být řešení nedůstojného stavu, je otázka,“ zamýšlí se Lucie V.

Na uschlý trávník upozornil už na konci dubna 2018 tehdejší opoziční zastupitel Prahy 6 za ODS Jakub Stárek (současný koaliční zastupitel za ODS, pozn. red.) s tím, že trávník v lednu 2018 pokryl sníh a tráva pak nevyrostla podle plánu. „Následně přišla sekací služba a pomník v travním porostu zanikl. Patrný byl zhruba čtyři měsíce,“ uvedl tehdy pro server irozhlas.cz. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) následně přislíbil traviny ještě na jaře loňského roku obnovit.

Jenže situace se po roce opakovala, „pomníku“ nesvědčí velké výkyvy teplot na jaře ani vlny horka, které Prahu sužovaly v červnu a červenci.  Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka je na vině zvolený druh trávy, která měla být tmavší než okolní, aby se zdůraznil stín přelétajícího spitfiru. Podle něj totiž není tento druh do takového počasí ideální. Nově alespoň přibyla trubka s vodou z nově postavené MŠ Vokovická, z níž se trávník pravidelně zalévá. „Při současných teplotách je však údržba veškeré městské zeleně velmi obtížná, jednou z variant by mohl být například automatický závlahový systém spolu s odolnějším druhem travin, ty však nemá smysl vysazovat uprostřed nejparnějšího léta,“ říká mluvčí. Reklamaci díla Praha 6 neplánuje.

Trávník za 900 tisíc

Ze smluv, které má Blesk.cz k dispozici, vyplývá, že za pomník zaplatila městská část architektu Aleši Vyjídákovi, jenž soutěž se svým návrhem vyhrál, 500 tisíc korun. Do této částky spadají peníze za zhotovení i odměny výherci soutěže a za licenci k dílu. Jenže to stále není konečná částka. Radnice totiž zaplatila dalších necelých 400 tisíc korun za úpravu okolí pomníku firmě zmíněného architekta. Celkově tak Prahu 6 stál travnatý pomník neskutečných 898 934 korun. Není to přitom tak dávno, co vyšlo najevo, že Praha 6 zaplatila podobně nesmyslnou částku za červenou lavičku Ferdinanda Vaňka. Jak v lednu 2018 upozornil Blesk.cz, lavička věnovaná alter egu Václava Havla vyšla na 850 tisíc.

František Fajtl

Letec František Fajtl, který byl velitelem stíhacího pluku, se během druhé světové války účastnil bojů v Polsku, Francii a Británii. Po roce 1948 byl perzekuovaný a vězněný komunistickým režimem. Po pádu komunismu se dočkal plné rehabilitace, byl povýšen na generála a dočkal se i nejvyššího státního vyznamenání České republiky. V roce 2006 zemřel ve věku 94 let.

Fotogalerie
14 fotografií