Kdyby chtěl někdo pojmenovat lanový most na Jižní spojce jeho oficiálním názvem, nejspíš by si na něm polámal jazyk. Je totiž zapsán jako „Y529-SDO-ČSD přes Mitas“. TSK proto vypsala anketu, kde pro proslulý most chtěla najít nový oficiální název. Uživatelům facebooku dala dvě možnosti – buď Lanový, což je vžitý název, nebo Vršovický. Lidé zároveň měli možnost posílat do komentářů vlastní návrhy.

Vítěz ale mohl být jen jeden, a tím se stal jednoznačně název „lanový“. Na facebooku pro něj hlasovalo 731 lidí, tedy 85 procent ze všech respondentů, na twitteru si získal oblibu 231 hlasujících, tedy celkem 87 procent. 

Pestrá byla i škála nově navržených možností – úspěch zaznamenal název Zipový, Kolonový nebo most Záběhlík. Jeden z respondentů navrhnul pojmenovat most po Vojtěchu Lannovi, českém průmyslníkovi, loďmistrovi a staviteli. „Návrhy přicházely dokonce i e-mailem. Nebudeme zastírat, že primárním cílem ankety bylo na počátku upozornit na uzavírku tohoto mostu, ale když jsme viděli, jaký vzbudila zájem, okamžitě jsme se rozhodli udělat oficiální kroky k pojmenování mostu,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Návrh teď správa předá magistrátní místopisné komisi a následně jej musí schválit pražští radní.

Uzavírka mostu

Most byl kvůli diagnostice minulý víkend uzavřen. První uzavírka se pak konala již na konci července. Most je ve špatném stavu. Odborníci zkoumají rovněž kvalitu lan, která jej drží. Od začátku prázdnin je proto na mostě omezen provoz.

Zprovozněn byl v roce 1997. V roce 2008 pracovníci TSK odhalili závažné poškození, kvůli kterému nejprve na most nesměly nákladní vozy nad šest tun, poté byl po několik dní uzavřen pro veškerou dopravu. Tehdy se tvořily dlouhé kolony, komplikace způsobovala zejména nákladní doprava, která využívá Jižní spojku místo nedokončené části Pražského okruhu.

Fotogalerie
13 fotografií