Hlavní město začalo prostřednictvím své společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) chystat hlavní ozdobu pražských Vánoc. Na osvětlení budou použity úsporné LED žárovky, instalace probíhá na žádost jednotlivých městských částí.

Ty ji plánují v obdobném rozsahu jako v minulém roce. „S instalací dekorů jsme začali zkraje listopadu. Zatím jsou připravené v Čakovicích poblíž kostela sv. Remigia nebo na Praze 6 v ulici Dejvická. Postupně pokračujeme i v dalších městských částech,“ informoval Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Vánoce jak se patří

Podle zjištění Blesku se městské části opravdu nechystají vánoční výzdobu nějak drasticky omezovat a Pražané se tak mohou těšit na vánoční atmosféru v plném rozsahu. „Jako městská část zajišťujeme vánoční výzdobu ve víceméně stejném rozsahu jako v předešlých letech. Jedná se o 323 světelných dekorů na sloupy veřejného osvětlení, 61 kusů ozdobných světelných závěsů mezi stožáry a rovněž o světelné řetězy na 61 stromů,“ uvedl pro Blesk mluvčí městské části Praha 6 Jiří Hannich.

Právě šestá městská část má navíc výhodu, že pro realizaci vánoční výzdoby uzavřela rámcovou smlouvu v roce 2020, trvat bude až do roku 2023. „Výdaje za spotřebu elektrické energie v souvislosti vánoční výzdobou předpokládáme ve výši 33 tisíc korun za celé vánoční období. Takto nízkých nákladů jsme schopni dosáhnout díky tomu, že naše vánoční výzdoba sestává z LED zářivek, které výrazně snižují energetickou spotřebu. Nízké náklady se rovněž odvíjí od dohody s dodavatelem vánočního osvětlení, který má domluvenou fixní cenu dodávek elektřiny z veřejného osvětlení,“ dodal Hannich. Díky tomu se náklady na výzdobu pohybují v podobných číslech jako v letech minulých.

Změny se neplánují ani na Praze 12. „Nadále budeme mít vánoční dekory na veřejném osvětlení jako v minulých letech, a rovněž ledové kluziště na Sofijském náměstí. Nepovažujeme za správné, abychom se, v této pro mnoho lidí složité době, vzdávali tradičních oslav spojených s Vánocemi. Konec konců Vánoce jsou i o naději,“ sdělil Blesku starosta Vojtěch Kos (ODS)

„Podařilo se nám uzavřít výhodné nájemní smlouvy na vánoční osvětlení, které již zahrnují ceny energií, a celkové částky jsou srovnatelné s loňským rokem, navýšení je jen o pár tisíc,“ dodal starosta.

Kde se šetří?

K úspornějším aktivitám se naopak rozhodli v Praze 7. „Nechceme především děti připravit o sváteční atmosféru adventního období, proto zachováme tradiční dva ozdobené a nasvětlené vánoční stromy na Strossmayerově a Ortenově náměstí. Společně s nimi se v minulých letech na období adventu rozsvěcovalo také vánoční osvětlení vybraných ulic. Od toho jsme pro letošní rok ustoupili,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Martin Vokuš. „S ohledem na výše uvedené omezení vánočního osvětlení ulic budou náklady naopak nižší. Reálnou úsporu elektrické energie budeme moci zhodnotit po vánočním období,“ dodal.

Podobně k vánoční výzdobě přistoupí i na Praze 13. „S ohledem na ceny energií bude osvětlení radnice skromnější. Všechny světelné ozdoby již v minulých letech byly vyměněny za LED technologii s výrazně nižší spotřebou. Již tradičně se v naší městské části na různých místech zdobí pouze živé stromky, které jsou přirozenou součástí veřejného prostoru. Ozdobené živé stromečky budou osvětleny LED ozdobami ve všech částech Třináctky.“ řekla mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová.

„Osvětlení radnice samotné bude letos výrazně skromnější, na budově úřadu se použije přibližně polovina světelných ozdob a řetězů. Předpokládané náklady na vánoční výzdobu budou dokonce nižší, než minulý rok,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Advent začíná již brzy! Vyrobte si adventní věnec krok za krokem Adam Balažovič

Fotogalerie
36 fotografií