Leckoho by mohlo napadnout, že vytvářet světelné instalace v době energetické krize je mrhání penězi. V současné době však lze využít úsporné led diody a nízkovoltové systémy, čímž se instalace stane energeticky nenáročnou. „Spotřeba světelné expozice s ohledem na maximálně úsporné led diody a použití nízkovoltových systémů je poměrně zanedbatelná. Důsledky nesystémového přístupu mohou být mnohem nákladnější. Nelze opominout symbolickou rovinu – zejména v takové době, v jaké žijeme. Světlo proti tmě, proti tmě všeho druhu,“ říká Eva Poláčková, jednatelka společnosti DECOLED, která je autorem projektu. „Vánoční park ve Žlutých lázních má spotřebu 8 kW na hodinu. Spotřeba elektřiny tak na jeden otevírací den vyjde zhruba na 200 korun,“ dodává Poláčková.

Instalaci doprovdí Má vlast

Návštěvníci zde uvidí celkem 311 světelných instalací a to především v bílých teplých barvách. Autoři projektu ze společnosti DECOLED chtějí ukázat, že osvětlení nemusí být jen kýčovité. 

Ve vánočním parku se objeví zvířata z českých lesů a parků jako jsou koloušci, holuby, rackové, orel či labutě, které se navíc předvedou i s animací za doprovodu úryvku Smetanovy skladby Má vlast. Tvory doplní symboly Prahy a české státnosti, jako je silueta koruny, fontána a světelný lev. Chybět nebudou typické vánoční motivy – například krystaly, zvony, světelné brány, hvězdy, vločky, anděl či koule.

„Po letech ochromeného života chceme i v této době, kdy není situace jednoduchá otevřít Žluté lázně v zimě. Nabízíme návštěvníkům areálu krásnou procházku vánočním příběhem na břehu Vltavy v úchvatných svátečních kulisách,“ upřesňuje Libor Votruba, jednatel společnosti Taiko, provozovatele areálu Žluté lázně.

Součástí parku je také naučná stezka především pro děti s vánočním kvízem o hodnotné ceny. V době adventu mohou návštěvníci přijít také na doprovodný vánoční program a do Žlutých lázní bude jezdit svátečně vyzdobená tramvaj a loď.

Fotogalerie
26 fotografií