První stálý obyvatel bytového domu ve výstavbě o víkendu dorazil. Socha o váze 35 tun nahlíží do oken. Pro projekt Fragment ji vytvořil známý umělec David Černý. Z ptačí perspektivy má celá stavba na počest nedaleké Invalidovny připomínat ležící postavu, kterou podpírají jeho výtvory. K ženě, která v pravidelných intervalech otáčí hlavou, patří ještě ruka a noha.

Jako lidské buňky „Sochy jsou složeny z malých prvků, které pomyslně představují buňky lidského těla. Stejně jako v životě buňky tvoří tělo a malé části se skládají, aby podepřely ty větší,“ popsal myšlenku za dílem autor. „Naší ambicí bylo dostat metropoli opět na výsluní novodobého stavitelství. Výjimečná lokalita Rohanského nábřeží si o unikátní počin přímo říkala,“ řekl k soše Marcel Soural, majitel společnosti Trigema, která dům staví.

Bydlení za 1,4 miliardy

Moderní budova obklíčená uměleckými výtvory stála 1,4 miliardy korun. Čítá 140 bytů s výměrou od 31,3 do 119,9 m² v cenové relaci od 18 do 53 tisíc měsíčně. Noví nájemníci by se do Fragmentu mohli stěhovat na počátku roku 2023, kdy bude stavba dokončena. Nikdo z obyvatel se navíc nebude muset bát rostoucích cen plynu. Vytápění je řešeno třiceti geotermálními vrty napojenými na rozvody Pražské teplárenské.

Démon či první žena?

Bájná Lilith, jejíž jméno socha nese, se objevuje v mnoha náboženstvích, především v judaismu. Ve středověku dokonce vznikla teorie, že právě ona byla první ženou, kterou bůh stvořil z prachu stejně jako muže. Odmítla se však podvolit Adamově i boží vůli a byla vyhoštěna z ráje. Stejné jméno také nese jedno ze tří démonických stvoření sumerské a mezopotámské mytologie. Ať tak, či onak, nebývají Lilith v náboženských textech vyobrazovány kladně.

Provokatér Černý

Známý provokatér David Černý je český umělec a autor mnoha kontroverzních projektů. Upozornil na sebe v roce 1991, když s kamarády v Praze natřel sovětský tank na růžovo. Mezinárodní pozdvižení také vyvolala jeho plastika Entropa z roku 2009. Vyobrazovala stereotypy spojené s evropskými státy, což se některým přirozeně nelíbilo. Jeho nejkontroverznější projekt se ale nikdy neuskutečnil. Chtěl umístit sochu obřího onanisty na Národní divadlo. Černý je i autorem otočné hlavy Franze Kafky u obchodního centra Quadrio ve Spálené ulici, nebo »Viselce«, tedy sochy Sigmunda Freuda visícího za ruku ze střechy domu na Husově ulici. Asi nejznámější jsou pak jeho Miminka na Žižkovské věži.

Fotogalerie
18 fotografií