Pražští zastupitelé letos v lednu schválili novou metodiku, podle které developeři přispívají městu na stavbu infrastruktury. Město očekává, že by od investorů mohlo z dalších rozvojových území získat až deset miliard korun. Například od developerů plánujících výstavbu na území nákladového nádraží Žižkov by mělo na školy či školky získat dohromady zhruba 1,53 miliardy korun.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) je částka přes půl miliardy dosud nejvyšším příspěvkem od jednoho developera. „Většina bude použitá na výstavbu nové základní školy nebo na nový park,“ řekl Hlaváček. Škola, která bude součástí Rohan City, má podle odhadů stát zhruba miliardu korun a měla by pojmout více než 800 dětí.

Zastupitelé Prahy schválili změny územního plánu minulý týden. „Největší dopad má do území, kde byly dříve plánované stavby související se zamýšleným pořádáním olympijských her,“ řekl Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group. Praha se stala v roce 2008 kandidátským městem pro pořádání letní olympiády v roce 2016, ale do užšího výběru neprošla. Na Rohanském ostrově se uvažovalo třeba o plaveckém areálu.

Změnou územního plánu bylo například vymezeno místo právě pro budovu základní školy a související sportoviště. Zároveň byla přijata závazná regulační studie, která obsahuje i prvky, které developer nesmí porušit. Stanovená je například uliční čára vymezující tvar a směr ulic i výškové limity. Domy také nesmí být vyšší, než je původní zástavba Karlína.

Výstavba Rohan City začala loni. Naproti Invalidovně se budují dva bytové domy s 220 byty, které doplní dvě kancelářské budovy od architektů Evy Jiřičné a Jakuba Ciglera. Celkem zde Sekyra Group plánuje na 380 tisících metrech čtverečních asi 3200 bytů, osm administrativních budov a školu. Celkové náklady přesáhnou 18 miliard korun. Součástí projektu je kilometrová pobřežní promenáda a rozsáhlý park. První budovy mají být hotové příští rok, celý projekt má být dokončený do roku 2033.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč popisuje, co lze vidět na výstavě o Rohanském ostrově. Jiří Marek

Fotogalerie
54 fotografií