Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psi královny Alžběty II.: Měli vlastního kuchaře a jejich skandály řešila média. Kdo se jich ujme?

Autor: ula, ČTK - 
14. září 2022
05:00

Princezna Diana (†36) je nazvala „pohyblivým kobercem“. Měli vlastní personál, kuchaře, speciální místnost v Buckinghamském paláci, okusovali státním návštěvám kotníky, točily se o nich dokumenty, jejich skandály se propíraly v bulváru. Řeč je o psech plemene corgi, kteří ke královně Alžbětě II. (†96) neodmyslitelně patřili. Královna v době své smrti vlastnila 4 psy - dva plemene corgi, křížence corgiho a jezevčíka a kokršpanělku. Postarší fenka Candy s ní údajně byla až do konce. Toto je příběh o tom, jak se z malých chlupatých psíků stal symbol královniny osobnosti.

Alžbětina smrt minulý týden vyvolala obavy veřejnosti o to, kdo se bude starat o její milované psy. „Jednou ze zajímavých věcí, o kterých lidé přemýšlejí, je, zda bude na pohřbu přítomen královský corgi,“ řekl Robert Lacey, královský historik a autor knihy „Veličenstvo: Alžběta II. a rod Windsorů.“  A v nadsázce dodal: „Nejlepší přátelé královny byli corgiové, krátkonohé, podsadité a věčně špatně naladěné bestie se štěkotem, který personál v paláci často vytáčel, ale pro královnu byl naprosto zásadní.“

„Zatracení psi!“

Princ Philip údajně manželčinu vášeň pro chov corgiů také nesdílel, dokonce ho jednou personál slyšel, jak své ženě nevrle řekl: „Zatracení psi! Proč jich musíš mít tolik?“

Princezna Diana se o psech vyjádřila jako o „pohyblivém koberci“, který pronásledoval její tchýni na každém kroku. A zlí jazykové tvrdili, že princi Andrewovi trvalo několik dní, než se přes „chlupatou záplavu“ probojoval k matce, aby jí oznámil, že jeho manželství se Sarah Fergusonovou skončilo. Naznačovali, že královna má občas raději své psy než některé příbuzné.

Corgi na královských líbánkách

Když bylo Alžbětě 18 let dostala svou první vlastní fenku plemene Welsh Corgi Pembroke jménem Susan. Fenka se údajně propašovala pod koberec v královském kočáru během Alžbětiny svatby, a v roce 1947 doprovázela královský pár na líbánkách. Susan ale nebyla žádný hodný mazlíček, prý pokousala královského seřizovače hodin a jednoho palácového hlídače.

Alžbětě byla věrnou společnicí 15 let. Když v roce 1959 zemřela, královna jí nechala zhotovit speciální náhrobek a pohřbila ji, stejně jako všechny své další psy, na hřbitově mazlíčků v Sandringhamu, který založila královna Viktorie.

Chlupatý tyran Dookie

Během dalších šesti desetiletí královna vlastnila více než třicet Susaniných potomků, založila vlastní chov, a dokonce vyšlechtila speciální plemeno zvané „dorgi“ - křížence corgiho a jezevčíka. Otcem rodu byl jezevčík Pipkin princezny Margaret. Pravdou je, že láska k tomuto plemeni se u Alžběty objevila už v roce 1933, kdy jí bylo 7 let a rodinní známí přivedli na královský dvůr corgiho. Ve Walesu bylo toto plemeno oblíbené, ale v Anglii jej téměř nikdo neznal a malá Alžběta zatoužila mít vlastního. Alžbětin otec koupil tedy dceři štěně. Pojmenovali jej Dookie a ten proslul jako tyran, který se s oblibou zakusoval do dvořanů i státních návštěv.

Přesto ale svět okouzlila fotografie, kdy malá Alžběta kráčí po schodech a na vodítku si vede svého chlupatého tyrana. A jeden snímek stačil, aby se z téměř neznámého plemene stal hit všech britských domácností.

Alžběta od dětství milovala corgi. Alžběta od dětství milovala corgi. | ČTK / AP / Uncredited

„Corgi místnost“ v paláci

Královna své psy vždy oslovovala láskyplně „chlapci“ a „děvčata“. Za celé roky chovu žádné ze svých královských štěňat neprodala, buď zůstala u ní, nebo putovala k jiným chovatelům, příbuzným nebo přátelům královské rodiny.

Jak poznamenala trochu kousavě princezna Diana - kam šla královna, tam běželi i corgiové. Psi s královnou cestovali ve vrtulnících, letadlech, vlacích i limuzínách. Pokaždé měli pohyb volný, mohli kamkoliv, včetně pohovek, sedadel a křesel. O Vánocích měl každý svou punčochu, kam jim královna dávala dárky - hlavně hračky a pamlsky. 

I když má Buckinghamský palác 775 pokojů, corgiové spali uvnitř královnina soukromého bytu. Jak napsala královská autorka Penny Junorová ve své knize All The Queen's Corgis: „V paláci existuje speciální „Corgi místnost“, kde mohli psi odpočívat v proutěných košících vystlaných polštáři, které personál měnil a pral každý den. 

Psí menu: Kuřecí prsa s rýží o páté

Královská smečka měla pochopitelně vlastní pečovatele, kteří si s nimi hráli, uklízeli po nich a venčili je. Pravda je, že výsadní postavení v péči o corgie měla královnina oblíbená švadlena a asistentka Angela Kellyová a páže Paul Whybrew. Veškerý personál v paláci měl ovšem přikázáno, aby si psů všímal, zda něco nepotřebují. Královna se svými mazlíčky každý den vyrážela na dlouhé procházky a tento zvyk držela až do doby, dokud neměla problémy s chůzí.

Corgiové měli i vlastního kuchaře, který pro ně denně sestavoval menu a vařil v královské kuchyni. Corgiové jsou velcí jedlíci a musí se u nich dbát na linii, přesto dostávali na stříbrné misky steaky, kuřecí prsa, čerstvou zeleninu a rýži. Jejich večeře se vždy servírovala v pět.

Alžběta od dětství milovala corgi. Alžběta od dětství milovala corgi. | ČTK / AP / KIRSTY WIGGLESWORTH

Psi jako královnin zdroj bezpečí

Psi a koně byli královninou velkou vášní. Junorová ve své knížce uvedla, že psi často pomohli královně během složitých jednání a to nejen s vysoce postavenými lidmi, státníky, ale i s poddanými. „Koně jsou pro bohaté lidi, ale psy mají rádi lidé ze všech společenských vrstev. Kdykoliv během jednání vázla konverzace, královna stočila řeč na své psy. Díky tomu si vybudovala velmi pevné vazby se všemi milovníky psů a nejen s nimi,“ uvedla Junorová a dodala, že psi dodávali královně odvahu. Podle spisovatelky byla totiž Alžběta „v podstatě velmi plachá žena“, od které se vyžadovalo, aby sebevědomě mluvila s cizími lidmi. Psi jí pomáhali, aby se cítila bezpečněji. A to i v případě, když mluvila se svými příbuznými.

Psi zachraňující situaci

A ne jednou pomohla královská smečka i jinak. Válečný chirurg David Nott popsal, jak ho panovnice pozvala na oběd v Buckinghamském paláci, poté, co se vrátil z Aleppa ve válkou zmítané Sýrii. Nott ale po příchodu zjistil, že kvůli své postraumatické stresové poruše náhle nemůže vůbec promluvit. Královna vycítila, že něco není v pořádku, a když neodpověděl na její dotaz, jak mu může pomoci, zavolala své psy.

„Královna pak otevřela plechovku s psími suchary a asi dvacet minut jsme seděli a jen tak mlčky krmili psy, dokud se mi neudělalo lépe,“ popsal Nott.

Psí skandály: Pokousaný pošťák a vodka v misce

Ne všichni ovšem její vášeň pro corgie sdíleli, protože někteří psi nebyli údajně moc přítulní a královna velmi nerada viděla v jejich přítomnosti cizí psy. Pes princezny Beatrice prý při rvačce s jedním královským corgim málem přišel o ucho a ke psům se nesměl přiblížit ani pes prince Williama. Princ Harry říkal, že babiččini společníci na něj neustále štěkali a jeho žena Meghan vzpomínala, jak při prvním setkání s královnou u čaje se jí jeden ze psů uvelebil na nohách a odmítal se hnout. Nutno podotknout, že královna pro problematičtější jedince najímala i psychology.

Jako o celou královskou rodinu, tak i o její psy se zajímala média. V roce 1968 jedno štěně pokousalo poštáka, který doručoval poštu na Balmoral. To přimělo britského politika Petera Doiga navrhnout, aby královna pověsila ceduli „Pozor zlý pes“ na všech svých pozemcích. 

V roce 1999 údajně Buckinghamský palác potrestal sluhu za to, že psům naléval do misky s vodou vodku. Celé to nazval „párty trik“ a bavil se, když sledoval, jak se corgiové „potácejí, když byli trochu opilí“.

Corgiové často narušovali královnina setkání se státníky i prezidenty. Bouřlivě vítali např. Baracka Obamu, bývalého prezidenta USA, pletli se při oficiálních fotografováních. Tři její corgiové se objevili v parodii Jamese Bonda s královnou a Danielem Craigem, která se vysílala na olympijských hrách v roce 2012.

Kdo se ujme královniných psů?

Jak čas běžel, královna chovatelský program ukončila. V roce 2018 přišla o své dva oblíbence, poslední potomky Susan, kteří zemřeli na rakovinu, mezi nimi byla milovaná fenka Willow. A královna se bála, kdo se jich ujme, až tady nebude. Její odhodlání nemít už žádného psího společníka narušila smrt prince Philipa. Od prince Andrewa dostala v roce 2021 další dva corgie Muicka a Sandy. Těch se po smrti paničky ujme právě Andrew a jeho dcery. Co však bude se starší fenkou Candy, která údajně byla s královnou až do konce, se média nezmiňují. Kokršpanělka - fena Lissy - nejspíš skončí u některého ze zaměstnanců zesnulé panovnice.

Královnina láska ke psům vzbudila nejen zájem o toto plemeno mezi lidmi, ale také ukazovala královninu lidštější tvář, kterou málokdy odhalovala a činila jí tak bližší lidem, bez ohledu na to, jak moc se některým zdála její péče o královské mazlíčky výstřední.

Ve svém prvním projevu měl král Karel III. na stole matčinu fotografii a také vázu s rozmarýnem. Všímaví fanoušci odhalili, že na váze je malá soška corgiho  - jasný symbol na znamení památky jeho matky.

Video  Královna si hraje s pejskem  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi