Festival ZbrasLOVE od 30.9. do 28.10. obsadí ulici U Lékárny před základní školou na Zbraslavi, ulice od sebe dělí školu a její přilehlou jídelnu, navíc se hned vedle nachází také školka. Místo aut tu na děti bude čekat bohatý kulturní program zaměřený především právě na ně. Organizátoři chtějí ukázat, že ulice mají být bezpečné a že jejich význam je mnohem širší než být pouhou cestou pro auta. Dnešní zahajovací den patřil především talentovaným žákům zdejší umělecké školy, kteří předvedli své dovednosti ve zpěvu, tanci či hraní na hudební nástroje. Akci pořádá městská část Praha-Zbraslav ve spolupráci s organizací Kreativní Praha. Návštěvníci se mohou těšit například na divadelní představení pro nejmenší děti, taneční představení, výtvarné workshopy pro studenty základní školy, zapojení nejrůznějších umělců a lektorů, veřejná čtení nebo i nabídku večerního promítání filmů.

Projekt vznikl na základě záměru revitalizace Zbraslavského náměstí, kterou městská část připravuje se zapojením veřejností již delší dobu. V rámci tohoto širšího projektu, do kterého se měly možnost zapojit děti z místní školy, se právě ony vyslovily pro to, aby byl prostor před školou bezpečnější. „Uspořádali jsme dva workshopy o Zbraslavském náměstí, tam jsme se kromě věcí o samotném náměstí, dozvěděli také spoustu informací právě o této ulici a děti se při té příležitosti vyslovily pro to, že tohle místo chtějí mít pro sebe, chtějí ho mít bezpečné a cítit se tu dobře“, vysvětlila Blesku starostka Zuzana Vejvodová (100pro Zbraslav). Festival je tedy prvním krokem k tomu, aby k uzavření ulice v tomto nebezpečném místě došlo natrvalo.

Židle a stolečky místo aut

Kreativní Praha se snaží pražské ulice a náměstí oživovat pomocí projektu Pražské židle a stolky dlouhodobě. Kovové sety židlí a stolů, které se dají snadno přemisťovat, jsou jednoduchým krokem k tomu, jak lidem zpříjemnit místo na kterém jim záleží. Projekt dnes běží již sedmým rokem na více než 120 místech. O židle a stoly může zažádat kdokoliv od zastupitelů až po iniciativní občany a organizace Kreativní Praha jim je zdarma propůjčí. Veřejný prostor se díky tomu může velmi rychle a téměř bez nákladů proměnit v příjemnější místo pro jeho obyvatele a v některých případech vede k trvalým změnám těchto míst. Pražské židle a stolky tímto způsobem nahradily například auta parkující na Mariánském náměstí.

My víme, že místa, která jsme zvyklí nějakým způsobem používat, mohou mít těch využití daleko více. Tím, že my zde v podstatě bez nákladů, umístíme zázemí pro lidi, ta změna může přijít okamžitě, lidé to místo okamžitě začnou používat a když se to osvědčí, může to vést i k trvalé změně veřejného prostoru. Konkrétně v této ulici, místo toho, aby se zde bály děti přecházet, mohou místo využít k tomu, aby zde trávily volný čas, snědly si zde svačinu a ten prostor patřil jim“, vysvětlila Blesku Kristýna Kočová kulturní ředitelka organizace Kreativní Praha. 

„Chceme těmito projekty ukázat, že Praha je kreativním a kulturním místem otevřeným všem podobám spolupráce. Záměrně se proto soustředíme na místní kulturní a komunitní organizace. Věříme, že taková podpora rozvíjí kvalitní sousedské vztahy a podporuje zlepšení každodenního života všech obyvatel Prahy“, řekla na slavnostním zahájení radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Fotogalerie
10 fotografií