V české metropoli jsou s nedostatkem míst na parkovištích typu P+R dlouhodobé potíže. Účelem parkovišť, které fungují v režimu park-and-ride, je ulevit dopravě v centru města tím, že dojíždějící lidé nechají své automobily zaparkované na kraji města a dále do centra pokračují hromadnou dopravou. P+R parkoviště proto bývají umístěna u stanic metra, zastávek autobusů a tramvají nebo u železničních stanic.

Parkovací plocha pro 62 osobních vozidel a 16 jízdních kol vznikne v Uhříněvsi na nyní nevyužité ploše v ulici Františka Diviše v blízkosti železniční trati. Parkoviště bude v Uhříněvsi stavět firma Colas CZ podle stavební dokumentace, kterou v roce 2021 připravila firma Sinpps. Společnost Colas CZ vyhrála veřejnou zakázku, kterou radnice vypsala v červnu, s nabídkou, že parkoviště postaví za 12,1 milionu korun bez DPH. Předpokládaná cena zakázky byla asi o tři miliony korun bez DPH vyšší. Stavba by měla být hotová do konce října, píše se ve vydaném stavebním povolení. Stavební záměr schválil úřad městské části v prosinci roku 2021.

Parkovací plochy a parkovací domy staví i magistrát a další pražské radnice. Desátá městská část chce stavět třípatrový parkovací dům pro 204 aut v ulici V Olšinách a pětipatrový v Jahodové ulici na Zahradním městě, kde by mělo vzniknout 157 stání. Praha 11 zase zvažuje výstavbu garážových domů v ulici Gregorova a Šalounova.

Pražský magistrát loni dokončil výstavbu P+R parkovacího domu na Černém Mostě. Stavba parkoviště pro 886 aut stála zhruba půl miliardy korun. Nedávno město zahájilo stavbu dalšího parkovacího domu, a to u stanice metra B Nové Butovice. Ten má nabídnout 400 stání a jeho stavba stát asi 293 milionů korun. Další domy magistrát plánuje mimo jiné na Opatově a na Zličíně.

Praha 22, v níž žije přes 11 000 obyvatel, je na jihovýchodě hlavního města. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice. Radnici v současnosti vede starosta Tomáš Kaněra (ANO). Koalice se nyní po komunálních volbách domlouvá. Volby v Praze 22 vyhrálo hnutí STAN. To získalo šest mandátů v zastupitelstvu, které má 25 členů. Druhé skončilo ANO s pěti mandáty. Třetí uskupení DvacetDvojka + Svobodní bude mít pět zastupitelů. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb.