Po dnešním jednání pražského krizového štábu primátor Zdeněk Hřib oznámil, že podle nařízení vlády musejí všechna KACPu znovu otevřít. „Vláda včera rozhodla, že se všechna KACPU musí znovu otevřít, platí to tedy i pro nás,“ řekl Hřib. „Z našeho pohledu je to ale obrovská chyba. Praha přijala až 4x více uprchlíků na hlavu než jiné kraje a relokační systém stále nefunguje. Jsem přesvědčen, že znovuotevření asistenčního centra problémy jen prohloubí,“ dodal primátor.

Kapacity ubytování má Praha již dlouhodobě vyčerpané, proto bude KACPU poskytovat pouze nouzové přístřeší a ubytovací kapacity Správy uprchlických zařízení. Kdybych to měl zjednodušit, tak zkrátka otevíráme bez ubytování,“ upozornil primátor. Otevírací doba centra, které se otevře v pondělí 11. července, bude na doporučení krizového štábu od pondělí do čtvrtka od 8 do 15 hodin, v pátek od 8 do 14 hodin. O víkendech a svátcích nebude KACPU v provozu.

Praha podle Hřiba nyní aktuálně řeší i další problém. Jeden z hotelů, který ubytovával ukrajinské uprchlíky, vypověděl smlouvu. „Nyní tedy musíme najít ubytování asi 200 lidem,“ řekl Hřib. Nadále Praha poskytuje pouze tav. nouzové přístřeší, tedy ubytování ve stanových městečkách. „Situace je zde klidná.V Troji je aktuálně 49 lidí, v Malešicích pak kolem 160.“

Na závěr tiskové konference Hřib zkritizoval postup vlády Petra Fialy. „Vláda postupuje naprosto opačně, než by bylo třeba. Nejdřív by měli vyřešit relokační mechanismus, nastavit koordinaci se samosprávami v jednotlivých krajích a pak teprve otevírat asistenční centra. Je to nějaká vizitka vlády Petra Fialy," uzavřel Hřib

Za čtyři měsíce ruské invaze na Ukrajinu ČR vydala běžencům téměř 375.000 víz dočasné ochrany. V Praze to bylo asi 89.000. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu uvedl, že systém krajských center bude minimálně v červenci fungovat stejně jako dosud. V průběhu měsíce chce vláda vyhodnotit, jakým způsobem případně změnit přijímání a pomoc uprchlíkům na krajské úrovni.

Fotogalerie
18 fotografií