Situaci na trhu krátkodobých pronájmů v Praze mapuje Institut pro plánování a rozvoj hl. města Prahy, který v prosinci zveřejnil analýzu Airbnb, což je nejpoužívanější platforma pro tento druh pronájmů. „Dopady rychlého rozvoje Airbnb v Praze jsou významné a mají vliv na život místních obyvatel, podnikání i fungování města jako celku,“ uvádí autoři.

Pokles na polovinu

Analýza se zabývá stavem ke 13. červenci, kdy bylo na území hlavního města v nabídce celkem 6 972 jednotek k pronájmu. Letošní sezóna ale nejspíše pro pronajímatele nebyla příliš příznivá, protože jen zhruba 10 procent nabízených jednotek bylo v době analýzy v posledních třech měsících aktivní, čímž se myslí, že se u nich objevila alespoň jedna recenze. Oproti situaci v červenci v „předcovidovém“ roce 2019, kdy bylo nabízeno přes 14 tisíc jednotek, nabídka klesla na polovinu.

Na tak výrazný útlum má podle analýzy vliv hlavně omezení turistického ruchu kvůli celosvětové pandemii. Do roku 2019 počty nabízených jednotek stále rostly a zlom přišel právě v březnu 2020, kdy začal rychlý pokles. Kritici Airbnb ale zatím rozhodně nemají vyhráno, analýza upozorňuje na to, že v budoucnu se může vrátit prudký nárůst nabízených jednotek a pravděpodobně může i překročit počty z roku 2019.

Nejvíce bytů je v centru

V nabídce krátkodobého ubytování v Praze dominují celé byty nebo domy, které tvoří 76 procent celkové kapacity, která je více než 18,5 tisíc lůžek. Zdaleka největší počet bytů či domů nabízených ke krátkodobým pronájmům je v centru města. Nejvíce jich je na Novém Městě, kde bylo v nabídce 1 315 jednotek. Na Starém městě je to téměř 800 a na Vinohradech 565. Téměř 500 jednotek bylo v nabídce také na Žižkově. Na Malé Straně, v Holešovicích a v Karlíně bylo v nabídce kolem 200 bytů.

Dobrý byznys

Analýza poukazuje i na to, že krátkodobé pronájmy jsou dobrý byznys. V centru města, kde je nejvíce nabízených bytů, je také nejvíce hostitelů, kteří nabízí 10 a více jednotek. Na Novém městě je podle analýzy takových hostitelů 63, na Starém Městě 50.

Analýza také uvádí, že Praha má podobný počet nabízených jednotek na 1000 obyvatel jako Vídeň, Berlín nebo Londýn.

Méně než je bytů k pronájmu

Letos se také oproti období před pandemií výrazně změnil poměr bytů nabízených na Airbnb vůči nabídce bytů k běžnému pronájmu na portálu Sreality. „V roce 2018 byla nabídka bytů na Airbnb o téměř 60 procent vyšší než nabídka bytů k pronájmu na Sreality. Letos se poměr obrátil a Sreality nabízí o 40 procent víc bytů než Airbnb,“ podotkl ředitel IPRu Ondřej Boháč.

Praha nemůže nic regulovat

Analýza také upozorňuje na to, že ve srovnání s evropskými zeměmi není v Česku nijak omezený počet dní, kdy se může nemovitost takto pronajímat. Například v Paříži je to 120 dní, v Amsterodamu zase jen 30. O regulaci tohoto druhu podnikání usilují jak lidé žijící v centru, tak i politici.

Praha už jednou Poslaneckou sněmovnu žádala o změnu živnostenského zákona, která by umožnila určit maximální počet přenocování v jednom roce nebo stanovit maximální počet ubytovaných osob. Do parlamentních voleb se ale již nestihla projednat. Podle radní hany Marvanové (STAN), která se problematikou krátkodobých pronájmů dlouhodobě zabývá, poslala Praha svůj návrh do Sněmovny znovu hned po volbách. „Věřím, že nově zvolená Poslanecká sněmovna bude jednat rychleji a mít dost politické vůle k tomu, aby naši novelu podpořila,“ uvedla k tomu radní.

Video
Video se připravuje ...

Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy Markéta Volfová, Lukáš Červený