Stovky policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost, dodržování veřejného pořádku a samozřejmě i na dodržování současně platných nařízení vlády. V rámci dohledu nad veřejným pořádkem budou policistům pomáhat i strážníci Městské policie hlavního města Prahy,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová k chystaným opatřením.

Platit budou hlavně v centru města také mimořádná dopravní omezení. Na Václavském náměstí se od pátku 31. prosince 2021 od 12:00 hodin až do 10:00 hodin následujícího dne nesmí parkovat, opatření se dotknou také přilehlých ulic. „Hlavní město v tomto směru apeluje na řidiče, aby v nočních a ranních hodinách nevjížděli do okolí Václavského náměstí a úklid ulic se mohl uskutečnit v co nejkratším čase,“ uvedl magistrát.

Další opatření se budou týkat okolí Karlova mostu. V ulicích Josefská a Mostecká bude zakázán vjezd v době od 31. prosince 2021 od 21:00 hodin do 2:00 hodin následujícího dne, omezení se dotknou také druhého břehu Vltavy - v ulicích Křižovnická a v části Smetanova nábřeží bude omezen provoz na přelomu roku od 23:30 hodin do 1:30 hodin. Zákaz vjezdu všech vozidel bude platit také v okolí Staroměstského náměstí.

Městská doprava

Změny nastanou i v městské hromadné dopravě - dopravní podnik prodlouží provoz metra na přelomu roku přibližně až do 2:00 hodin ráno. Denní provoz tramvají a autobusů bude ukončen ve 22, noční spoje pak pojedou v intervalu 15 až 20 minut.

Na Václavském i Staroměstském náměstí budou v rámci novoročních oslav veřejnosti k dispozici sanitky pražské záchranky navíc oproti běžnému provozu, na Václaváku bude navíc i speciální zdravotnický stan.

Hasiči počty hasičů oproti běžnému provozu navyšovat neplánují. „Sloužíme v plném počtu a v případě nutnosti povoláme dobrovolné jednotky. Ze zkušenosti za posledních pět let neočekáváme výrazné problémy i s ohledem na zákaz používání zábavní pyrotechniky v různých částech metropole. Vždy se jedná o drobné požáry křovin, odpadu nebo zbytků pyrotechniky na komunikaci,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka  s tím, že během loňských silvestrovských oslav hasiči zasahovali u 18 požárů, které souvisely se zábavní pyrotechnikou. 

Zákaz pyrotechniky

Policisté, magistrát i hasiči upozornili, že na řadě míst v hlavním městě platí na silvestra i na Nový rok zákaz používání pyrotechniky. „Zákaz se vztahuje na většinu míst v centru Prahy a například na náplavky, parky nebo okolí nemocnic a sociálních zařízení,“ napsal magistrát v tiskové zprávě. Podrobnější informace naleznete v interaktivní mapě

Policisté také apelují na občany, aby byli při používání pyrotechniky opatrní. „Jen několik vteřin neopatrnosti může zcela změnit váš život i život lidem ve vašem okolí. Při používání pyrotechniky pravidelně dochází k řadě velmi tragických případů poškození zdraví i majetku s rozsáhlými důsledky pro osoby, které je zavinily. Smrt, devastující zranění, těžké popáleniny, požár – to vše způsobuje pyrotechnika (pyrotechnické výrobky). Používejte prosím pyrotechniku s rozumem a se vší opatrností,“ uvedla Siřišťová.

Policisté také přidali několik tipů, jak předejít zranění při používání pyrotechniky:

  • pyrotechniku nakupovat ve stálých prodejnách, nikoli u stánků na tržišti, i když zboží u stánků splňuje všechny podmínky k prodeji, vlhkost a mráz ho může poškodit a znehodnotit;
  • nekupovat zboží, na kterém chybí návod v českém jazyce, označení výrobce nebo dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti;
  • výrobky kupovat jen v původním balení výrobce, pokud je zboží přebalené, je lepší je nekupovat;
  • při používání se vždy řídit návodem při manipulaci s pyrotechnikou;
  • nemířit na sebe ani na druhé;
  • s pyrotechnikou nemanipulovat v opilosti, odpalovat by ji měl střízlivý člověk;
  • v žádném případě nepoužívat amatérsky vyrobené různé pyrotechnické předměty;
  • kupované výrobky se nesnažit doma ještě vylepšit, riziko úrazu je příliš velké;
  • pyrotechniku nesvěřovat do rukou dětem;
  • rodiče by měli dětem na Nový rok zakázat sbírat nevybuchlé petardy, měli by je poučit o tom, že na takové předměty by neměly sahat.

Video
Video se připravuje ...

Takhle to v Praze bouchalo o silvestrovské půlnoci na přelomu roku 2019 a 2020. Amos Chapple Photography

Fotogalerie
76 fotografií