Na místě podle záchranné služby zasahovaly čtyři posádky a také speciální sanitka pro mimořádné situace Atego, ve které lze přepravit až 12 pacientů najednou. „Všechny osoby (20-30) jsou při vědomí a postupně je ošetřujeme a rozvážíme do pražských nemocnic,“ uvedli záchranáři bezprostředně po zásahu na twitteru. Podle zasahujících hasičů oxid uhelnatý unikl v rodinném domě.

Traumatologický plán záchranářům stanoví opatření a postupy v případě hromadných neštěstí. V Modřanech podle pražské zdravotnické záchranné služby trval hodinu a dvě minuty. „Zkontrolovali jsme celkem 32 osob včetně dětí,“ uvedli záchranáři na twitteru. Dodali, že 27 z nich následně rozvezli do pěti pražských nemocnic, a to do Fakultní Thomayerovy nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenské nemocnice a Všeobecné fakultní nemocnice.

Jedovatý plyn

Oxid uhelnatý je vysoce jedovatý a lidskými smysly neodhalitelný plyn, protože je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý. Vzniká při nedokonalém spalování, například při topení či ohřívání vody. Prvními příznaky jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic. Oxid uhelnatý dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možností trvalého poškození zdraví nebo až smrti, a to i v malém množství, pokud je v uzavřené místnosti.

Otráveny byly i děti

Že se jedovatých plynů nadýchalo v rodinném domě přes 30 lidí, vysvětlila sestra majitele Tran (24) tím, že měli doma v inkriminovanou chvíli návštěvu. Právě jedna z návštěvnic podle jejích slov začala být unavená a omdlela, jak Tran popsala novinářům. „Řekli jsme si, že to vypadá špatně a potřebuje zavolat záchranku,“ uvedla v neděli v poledne.

Nebýt toho, k tragédii nebylo dle výše vypsaných dopadů plynu na lidské zdraví daleko. Že se jednalo o otravu plynem, neměli totiž do té doby obyvatelé domu ani ponětí. „Po pěti minutách přišli záchranáři,“ sdělila Tran. Ti rozvezli otrávené obyvatele domu do několika pražských nemocnic. Bylo mezi nimi i osm dětí, věkem okolo osmi let. „Všichni jsou v pořádku,“ dodala s úlevou Tran.

Všichni lidé převážení do nemocnic byli podle záchranné služby při vědomí, podle nedělních vyjádření zástupců některých nemocnic byla většina z hospitalizovaných už propuštěna do domácího ošetřování, nebo v nejbližší době bude.

Například Fakultní nemocnice Motol přijala v noci od záchranné služby deset pacientů, z toho šest už propustila domů. „Čtyři jsou zatím u nás, ale jejich stav není vážný a v těchto dnech už zřejmě také půjdou domů,“ sdělila ČTK mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Thomayerova nemocnice přijala dva dospělé a na pediatrickou kliniku čtyři děti. Dospělé pacienty už propustila. „Všechny děti už jsou rovněž ve stabilizovaném stavu a budou moct jít také domů,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Podezření pro nedbalost

Případ si převzala pražská kriminálka. „Událostí se zabývají kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Především budou zjišťovat, jestli plynový kotel, ze kterého podle všeho unikal oxid uhelnatý, měl řádně provedenou revizi. Zatím to tak nevypadá,“ uvedli policisté na svém twitteru.

Video
Video se připravuje ...

V Urbánkově ulici v pražských Modřanech došlo v noci z 25. na 26. prosince k hromadné otravě oxidem uhelnatým. Přítomnost záchranářů si vyžádalo 32 osob, 27 z nich muselo do nemocnic (26. prosince 2021). Václav Burian

Fotogalerie
37 fotografií