Chvilku po svém zbudování už čelí jedna ze sedmi nových zastávek autobusové linky 101 kritice. Jde o konečnou zastávku nesoucí jméno Viktoria Žižkov. Název dostala díky své blízkosti ke stadionu legendárního žižkovského fotbalového klubu. Podle plánku z radnice je zastávka rozdělena na dvě části – výstupní a nástupní. 

Šířka nástupní zastávky v nejužším místě má být zhruba 3 metry. Jde o místo, ve kterém autobus zastaví svým předkem. Ve skutečnosti však ono nejužší místo měří pouze 2 metry a pár centimetrů. “Pokud je plánek platný, pak se domnívám, že zcela zjevně pochybil jak zhotovitel, tak člověk, který si stavbu převzal,” sděluje Blesku jeden z obyvatel “trojky” Martin. Místní nešetří ani Ondřeje Ruta, na kterého se snesla vlna kritiky.

Podcenění přípravy

Zadavatelem realizace dopravního značení všech sedmi nových zastávek je Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID). Značení realizovala Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Zastávky má však na starost DPP. Jak sdělil Blesku radní, ihned po zjištění problému informoval ROPID, aby závažnost problému vyhodnotila. Nedostatečný prostor pro autobus vznikl podle informací Ondřeje Ruta chybou projektanta, který nepořizoval geodetické zaměření ulice a vycházel pouze z nedostatečně přesných dat Institutu plánování a rozvoje (IPR). 

Na druhou stranu se pro projekty dopravního značení geodetické zaměření obvykle nepořizuje. “Nejdříve byly nakresleny jízdní pruhy a pro čelo zastávky už pak zbyl zmenšený prostor,” dodává Ondřej Rut. Nevnímá však současnou situaci jako smrtelnou hrozbu. “Z mého pohledu jde o nepříliš závažnou chybu, stanicující autobus přesahuje do jízdního pruhu pouze zanedbatelně a přemalovávání dopravního značení by mohlo způsobit víc škody než užitku,” myslí si Ondřej Rut.

Náprava s otazníkem

ROPID nyní čeká vyhodnocení závažnosti problému a případné kroky k nápravě. Nicméně v zimě bývá úprava dopravního značení problematická. “Osobně bych situaci vyhodnotil na jaře, neočekávám že to bude způsobovat nějaké dopravní problémy,” dodává radní. Sedm nových zastávek MHD slouží od začátku letošního prosince k prodloužení autobusové linky 101, která vzájemně propojuje vnitřní oblasti Vinohrad a Žižkova s Vršovicemi a tramvajovou dopravou.

„Linka 101 jezdí sedm dní v týdnu v půlhodinových intervalech, zkrácených ve špičkách všedních dnů na 20 minut. Z Vršovic pokračuje linka 101 přes Bohdalec, Záběhlice a Zahradní Město na Skalku, ve špičkách pracovních dnů pokračuje do průmyslové zóny v Hostivaři do konečné zastávky Zentiva,“ doplnil ředitel ROPID Petr Tomčík. Na všechny spoje jsou nasazovány nové nízkopodlažní třídveřové autobusy Solaris o délce 10,5 metru.

Video
Video se připravuje ...

Takhle by měl vypadat nový design pražských autobusů. První autobus bude jezdit na lince 176 Veronika Foltová

Fotogalerie
6 fotografií